bila mat salleh menyanyi lagu kelate

 

ape khabar member-member blogger sekalian...
sihat ke...
harapnya sihat la kan...
da nak masuk tahun baru da ni..
azam yg lama dah capai ke....
ke masih terkapai-kapai...
nak mencapainya.....

setelah penat mngerah tenaga bermain futsal tadi...
marilah kita redakan fikiran kita dengan lagu mat salleh ni...
 yang menariknya...lagu ni dalam bahasa kelantan...
kepada yang x faham 
ada subtitle dia...
kalau x faham jugak..
leh rujuk saya...

enjoy please....


video


semoga anda terhibur dngan video ini...peacee


Kalau suka tekan like jer....

Cinta Nafsu.

 

ape khabar semua kawan-kawan.
sihat x..harapnya semua sihat la ye..
yang mana x sihat tu...bawalah diri anda itu berjumpa doktor...
mintak ubat sikit...x cukup ubat..mintak nasihat.....

ari ni rasa rajin plak nak tulis blog...
sebab tiba-tiba saya teringat perbualan dengan member saya tentang isu remaja sekarang...

'Lepas SPM jadi GRO'
'Perempuan jadi HAMBA SEKS awang hitam'
"Anak lahir luar nikah"
'Bayi dibuang dalam tong sampah'

itulah tajuk yang biasa kita dengar di muka akhbar ataupun di kaca TV...
perkara ini seolah-olah menjadi trend sekarang terutama remaja-remaja...
Kalau diikutkan pada umur, mereka ni masih mentah untuk mengenali dunia-dunia orang dewasa...
tapi dengan teknologi yang ada sekarang plus keadaan sekeliling yang kurang sihat 
menyebabkan mereka senang-senang terjebak ke lorong yang gelap....

isu ini membuatkan saya terpikir, kenapakah ini terjadi...adakah itu masalah kita sendiri..
ataupun terikut-ikut dengan kawan sekeliling...ataupun terikut-ikut dengan budaya sekarang......

buat perempuan di luar sana...nasihat saya....jagalah diri anda sebaik-baiknya....jagalah Dara anda untuk suami tercinta....bukannya merelakan diri diperlakukan seadanya oleh Awang Hitam...takpun Boyfriend ke..
Bukannya ada hubungan yang halal pun...Kalau dah halal ti...Nak wat cmna pun buat lah......Ni bila Boyfriend mintak sesuatu untuk buktikan rasa cinta...diberinya tubuh dengan sewenang-wenangnya...
bila dah mengandung baru lah bising-bising....sudah terantuk baru nak terngadah...isy-isy ape nak jadi.....

Buat lelaki pulak....Allah dah cakap kita ni layak menjadi pemimpin untuk perempuan..untuk keluarga semua..Yang kita pergi rosakkan maruah diorang tu buat ape...memang lah benda ni jarang terjadi kalau bukan kerana suka sama suka..tapi kita sebagai lelaki kenalah kuatkan iman..cuba lawan sikit hasutan syaitan tuh...kalau anda memang berniat untuk memperisterikan mereka..jumpalah wali mereka trus..tak perlu la nak testing tubuh dulu ke ape ke...

Kepada yang tidak terjebak ke alam maksiat ini..silalah jauhkan diri dan tidak mengambil langkah untuk melakukan maksiat...buat yang sudah terlanjur..saya doakan korang kembalilah ke pangkal jalan...gunakanlah akal fikiran yang allah bagi dengan sebaiknya...fikir yang mana baik dan yang mana buruk...

saya rasa setakat itu sahajalah ulasan saya mengenai remaja sekarang ini...tak semua macam tu..tpi sekarang ini perkara menular dengan sewenangnya.....

ini ade klip video cinta muka buku tapi liriknya telah diubah mengikut cara islam..
harap-harap nikmatilah video ini...
ini saya trjumpa dekat you tube...


video

 p/s Cinta yang paling manis adalah Cinta lepas Kahwin



Kalau suka tekan like jer....

love ....cinta

 

ape khabar semua...
malam ni x nak bercakap banyak pun...
eheh rase malas plak nk menulis...
banyak sangat assignmentnya...
tapi takpe..nak wat camna...ini jalan yang saya pilih....

Esok dah masuk Posting Psikiatri...
so kenalah kuatkan diri untuk berhadapan dengan-dengan 
mereka yang mempunyai masalah mental...
mereka juga manusia seperti kita...
so kita kenalah layan mereka dengan sbaiknya....

nak mengarut pasal cinta sikit malam ni....

Bagaimana nak tahu jika si  dia TAK MINAT tuk BERCINTA DENGAN KITA? 

1. Dia tak call, tak sms, tak bbm, tak msg fb inbox, tak hubungi dengan apa cara sekali pun - Tak minatlah tu!

2. Semua PERKARA, kita yang mula dulu je, walau dah mulakan dulu pun no response, no reply dan tiada usaha darinya - TAK MINATLAH TU! ;) 

so, kesimpulannya....pandai-pandai la muhasabah diri..pilihlah orang yang mencintai dan menghargai cinta kita...

p/s love is blind... 


Kalau suka tekan like jer....

SEGMEN AKHIR TAHUN : AZAM BARU 2012

 

ape khabar pembaca-pembaca semua...
harap-harap ade la yang baca....
Di kala petang yang redup ini...
saya bukak la Facebook...tibe-tibe ada la si adik ni 
request tuk join satu segment...
so bila bukak-bukak blog dia...
cam best plak...
join je la... bukan penat pun..
penat jari jek...sebb menaip...
otak pun penat gak...ahah nak perah idea...


kalau nak join jugak..boleh la masuk blog dia...
tekan sini 

urmm tengok pada tajuk tu...nak taw pasal azam 2012 ek...
yela kan...10 hari lagi kita akan menjengh masuk ke tahun 2012....
jadi ada la jugak beberapa azam saya yang nak dikekalkan
 dan nak di tambah....
 antaranya...

1) nak dapatkan lesen kereta sebelum Raya Aidilfitri tahun depan..nanti senang la nak pg jalan umah awek ke ..kawan ke.....lesen L da ade..cume x de masa nak wat lesen P since sibuk dengan pelajaran...

2) Nak menghabiskan posting Tahun Empat Fakulti Perubatan dengan jayanya sebelum bergelar Pelajar Tahun Akhir Fakulti Perubatan tahun depan....

3) Nak beli Bowling Set....so boleh la berkecimpung dengan serius dalam permainan bowling....maklumla...bowling tu dah jadi cam hobi da...

4) Nak dapatkan BlackBerry sebagai Hp kedua....dah lama minat blackberry...tapi takde rezeki lagi nak beli...ade sape-sape nak hadiahkan BB untuk hadiah besday saya ke..:P

5) Nak Fokus lebih pada pelajaran bila dah start Tahun Akhir nnti..maklum la....Kena wat yang terbaik la sebelum dapat lesen untuk menyelamatkan nyawa orang....

6) Jadi yang terbaik untuk Keluarga....nak jadi orang yang dimanjai dan disayangi selalu....

7) Nak Cari Awek......eheh azam yang ni dah pending dari dulu lagi.....:P


p/s tadi dah dapat lesen untuk buat CPR....lepas ni sape2 yang tibe-tibe pengsan kat tepi jalan leh la tolong...peace....

Sekian terima kasih...

buat kawan-kawan...
anda ditag....
silakan menjawab...

1. Budak Nerd (kan x sibuk sekarang...ahaa)
2.Yuyu ( silakan menulis)
3. teesaz ( sebab anda rajin blogwalk..kan dah kena..)

selamat menulis 



Kalau suka tekan like jer....

"SEGMEN | Saya , Blog Pelajar IPTA 2011"

 

selamat malam buat semua...
tadi jalan-jalan kat blog lyssa ..
tiba-tiba ternampak la satu segmen ni..
tengok cam best jek...
so saya pun join la....


bila tengok balik...
tarikh tutup dah habis plak...ehehe tapi takpelah..
nak tulis jugk...
lyssa nak terima ke tidak itu lain cerita...
ni sekadar perkongsian buat 
adik-adik yang ingin membuat persediaan memasuki alam universiti...
sedikit sebanyak tentang course yang saya ambil 

 saya memilih Jurusan Perubatan dan sekarang saya berada di  Universiti Kebangsaan Malaysia, Cheras. Sekarang ni saya mempunyai masa lebih kurang 1 tahun 2 bulan sebelum menamatkan pelajaran di Universiti..harap-harap semuanya berjalan lancar..

Sebelum ini saya menuntut di Universitas Padjadjaran, Bandung Indonesia selama tiga tahun. Program yang saya ikuti ini adalah Program Berkembar UKM-UNPAD yang merangkumi program pembelajaran selama 6 tahun. Sekarang saya menghabiskan saki baki pengajian di UKM Cheras.

mengapa saya memilih course ini...banyak sebabnya...
1) sebab pertama adalah kerana inspirasi dari adik beradik saya... Abang dan Kakak saya juga menceburi   bidang Perubatan
2) sebab kedua adalah kerana ini merupakan cita-cita saya sejak dari kecil..walaupun saya tidak mendapat keputusan bagus ketika di Matrikulasi..Alhamdulillah.. ALLAH mengurniakan rezeki buat saya untuk menggapai cita-cita yang saya impikan..
3) sebab ketiga adalah kerana ayah saya meninggal kerana serangan jantung ketika saya masih di bangku sekolah rendah.Sejak dari itu saya menyimpan hasrat untuk membuat pengkhususan dalam bidang Jantung apabila saya sudah grad nanti...
4) Sebab keempat adalah kerana saya ingin memberi khidmat kepada pesakit-pesakit yang memerlukan..

Kalau ditanya menyesal ke tak amik course ini, saya boleh katakan saya tidak menyesal sama sekali..
walaupun kadang-kadang saya merasakan bidang ini merupakan bidang yang agak sukar, namun saya tetap mencuba untuk mengikuti course ini dengan sempurna..pelbagai cabaran dan dugaan yang datang mestilah kita harungi dengan hati yang sabar...biasa lah tu...

rasanya dah panjang sangat kot saya tulis, buat adik-adik diluar sana yang bakal memasuki universiti..buatlah pilihan yang terbaik. amik course ape-ape pun sama jek...yang penting lakukan yang terbaik demi masa depan yang terjamin..jangan hampakn ibu bapa dan keluarga kita..kerana dengan bntuan dan usaha dari merekalah yang membuatkan kita jadi pandai seperti skrang...

sekian...
ade pape nak tnya silakan... 

Kalau suka tekan like jer....

sayang boleh....tapi ada batasnya...

 

salam pertemuan buat semua..
malam yang dingin ni..
mestilah dipenuhi dengan aktiviti yang berfaedah..
takkan la nak tido je keje....
bagi la produktif sikit hidup ni...
x gitu kawan-kawan.....

malam ni rasa nak berjiwang skit...
jangan marah k...
actually post ini ditujukan buat kawan-kawan pompuan...
bukan apa...
kali ini nak bercakap pasal sesiapa -sesiapa yang sekarang ini mabuk dibius cinta...
ehehe...

nak taw x...ramai orang jadi lemah selemah-lemahnya hanya disebabkan 
dia gagal mendapat perhatian seseorang itu..
dengan kata lain...
gagal mendapat cinta
atau gagal dicintai...
eh macam saya je tuh...
:P

kepada kawan-kawan terutama prempuan....
saya nak pesan satu benda...
walaupun saya ni lelaki...
saya nak pesan gk...
tk kira...
eheheeee suka hati la kan....
blog saya kan..nk tulis ape pun...

 saya cuma nak pesan...
lebih baik seseorang perempuan mengahwini lelaki yang mencintai beliau
daripada beliau mencintai lelaki tersebut...
eh kenapa pulak? 
saya cakap ni sebab bnyak sbab la...

berdasarkan pengalaman saya, perempuan ni memang mudah sangat menyintai..
dan apabila menyintai berlebih-lebih pulak...
ni la sebabnya lelaki makin naik minyak..
bukannya minyak naik...ahha...
lelaki kalau naik minyak, maknanya bertambah lemak
bila bertambah lemak, maknanya dia tak segan-segan 
nak peralatkan anda serta nak perhambakan anda....

ni sekadar apa yang saya amati...
kawan-kawan lelaki jangan pulak kata saya ni back up perempuan...
saya bercakap atas kesedaran saya sesama insan...
jangan marah k...be cool

kalau boleh kan wahai perempuan semua, 
berpadalah menyintai sewaktu bercinta..
nanti setelah kahwin, cintalah engkau sebesar gunung pun x jadi masalah,
sebab waktu itu lelaki yan dicintai sebesar gunung akan memberikan 
cinta yang lebih besar dari gunung itu...
sampai bergunung-gunung...ahah..

ingat....dalam tempoh bercinta...
selalunya banyak yang tak jujur....

p/s masa bercinta janganlah terlalu asyik dan terlalu lentuk

peace yo........ 



Kalau suka tekan like jer....

orang benci kita tiba-tiba....whyyyyyy!!!!!

 

selamat tengahari semua....
apa khabar ari ni..
dah lunch ke??
mood semua ok x...
harap-harap okay...
jangan wat badmood taw...
nanti dibenci orang....

sebut pasal dibenci orang, 
kadang-kadang saya terfikir jugak kalau ade sape2 yang tibe-tibe benci kita
macam rasa kita ni kucar-kacirkan hidup dia lak..
padahal kita x amik port sikit pun...
buat yang pernah dibenci orang...
bersabarlah...
allah masih bersama kita...

hidup ini perlu bahagia dan ceria...
biar la apa jua rintangan dan masalah yang terpaksa kita tempuh...
kita kena sayang pada mereka yang sayang kita
dan kita jugak kena sayang dengan diri kita sendiri...

sesetengah masalah tu kan bukan kita yang buat, 
tapi orang yang buatkan untuk kita..
nyata lagi terang bersuluh yang dia tu x sayang kita dan benci kita
tak sayang pada bangsa dia sendiri..
alahai.....
nak hebohkan kat semua orang pasal masalah kecil..
rasanya tak perlu kot..
buang masa dan buang tenaga jek
plus anda dapat dosa free lagi...
cakap pasal diri kita dan mengaibkan kita...

buat sesiapa yang pernah dibenci orang..
nasihat saya satu jek..
serahlah pada ALLAH..
yang kita sendiri buat masalah..kita cuba selesaikan dengan baik...
 yang orang wat kat kita dan kita dah cuba sedaya upaya nak selesaikan tapi x siap-siap jugak
jawapannya sama juga, serahlah pada ALLAH
kalau kita benar, insyaallah ada la jalan keluar
kalau kita salah, mintaklah diberi petunjuk oleh allah..

tapi kita kena ingat, langkah ini mestilah selari dengan usaha kita,
tak boleh la x berusaha langsung, 
tapi nak ALLAH tolong...
mana boleh...

memang dalam kehidupan kita, mesti ada ka orang yang membenci kita...
tapi kita sendiri x taw ape yang membuatkan orang benci kita itu...
dan kenapa dia membenci kita...

dalam surah al-falaq yang bermaksud

katakanlah, aku berlindung kepada tuhan yang mnguasai subuh.
dari kejahatan makhluknya
dan dari kejahatan malam apabila telah gelap gelita
dan dari kejahatan wanita-wanita tukang sihir yang menghembuskan pada 
tali yang tersimpul,
dan dari kejahatan orang yang dengki apabila dia dengki...

yang ayat last tu tengok btul-betul,
dan dari kejahatan orang yang dengki apabila dia dengki..
kenapa la kan..manusia ni x boleh sayang menyayangi,
x boleh tengok orang senang sikit..
mesti akan timbul macam-macam cerita...
kalau betul kita salah...boleh la tegur...
tapi x perlu kot nak hebohkan kesalahan kita sampai seluruh dunia boleh taw...
tegurlah dengan berhemah...
Rasulullah s.a.w pun ajar begitu kan....
plez. plez dan plez....
berfikiran matang lah sebelum kita melakukan apa-apa perkara...
kadang-kadang apa yang kita buat itu
menyebabkan nama baik orang tu tercemar...
please....

berbuat baiklah sesama insan... 

sekian terima kasih 

p/s hidup tidak selalunya indah, langit tak selalu cerah


Kalau suka tekan like jer....

Muka Paling Buruk

 

selamat malam buat pembaca semua..
hari ni rasa nak wat update baru..
tibe-tibe rasa rajin plak..
maklum la dah lama x exercise jari ni...

ari ni nak ckp pasal wajah-wajah manusia...
dalam sehari mestilah korang akan dapat tengok kan wajah-wajah manusia
 wajah manusia ade tiga...jangan x taw plak.

pertama :  ketika dia biasa 

ini wajah kita yang paling cantik.
ala..wajah orang tenang gitu kan cantik..
matanya terbuka sedang-sedang, 
mulutnya tak terlalu terbuka dan tak terlalu terkunci
otot pipinya pula tak mengerepot dan menggeleber...
kan cantik gitu...:))

cantik x awek saya...awww :) 

kedua : ketika dia senyum

Rupa wajah ketika ini adalah yang paling menyenangkan.
Sebab paling menyenangkan tulah yang membuatkan kita nampak cantik
silap hari bulan lagi cantik dari biasa..
dihiasi dengan senyuman sikit..
boleh cair orang yang melihatnya...
mana tak nya...
bila senyum....
wajah kita nampak tomey dan menawan...
x gitu...

ehe...ni lagi-lagi gambar awek saya...cumil kan..  

ketiga : ketika dia sedang marah 

marah ini adalah wajah manusia yang paling buruk
paling tak lawa dan 
paling tak senonoh dan malahan
paling menakutkan..
jadi, janganlah marah..
nak marah pun kontrol la sikit..
bukan x boleh marah langsung...
tapi kontrol la skit supaya wajah tu 
tak terlalu buruk ditengok dek orang...

amboi2..bukan main marah dia...    

nak tips kawal marah....
ahaa... dengar ni, setiap kali nak marah
pegi tengok muka kat cermin
xpun amik gambar guna handphone..
tengok muka anda waktu tuh
mesti tergelak punya...
dengan hidungnya kembang...
mata merah menyala...dan nafas turun naik..

 rasanya dah cukup kot untuk malam ni.
.jumpa lagi... 
selamat malam


p/s orang marah ni dalam badan dia banyak setan :P 


Kalau suka tekan like jer....

machokan diri dengan akhlak

 

apa khabar semua?
diharapkan sihat-sihat selalu..
di petang yang dingin ni..
di kala kilat sabung menyabung..
diri ini ingin menulis sedikit berkaitan diri dan kehidupan...

kita mulakan dengan satu situasi...

Kalau korang tengok cermin tu..jangan la asyik tanya
"lawa ke tidak aku ni?"
cuba la lain kali tanya camni, 
"aku ni anak baik ke tidak?"
takde maknanya juga kalau muka aja lawa tapi perangai, sikap, kelakuan dengan ibu bapa hancuss!!!!

wajah yang cantik, tampan , macho dan anggun yang Allah berikan ini mestilah selari dengan perangai kita yang sebenar. Terutama pada ibu dan ayah.. 
kadang-kadang saya pun naik heran, orang yang nampak lawa sangat,
rupanya dia kat umah dengan mak bapak bukan main kasar...
tengking sana, tengking sini...
x perasan la gamaknya...
dia ade kat dunia ni bukan kerana mak bapak...
dia mmbesar sihat sekarang ni kerana mak bapak...
jadi, mulai ari ni..belajarlah menghargai mereka...
tanpa mereka siapalah kita...
lagi-lagi allah dah cakap...
syurga itu bawah telapak kaki ibu...
kalau hari-hari tengking ibu...
macamana nak dapat cium syurga....
ish-ish....

kita nak cantik dan hensem tu x salah..
nak rawat wajah ke..ape ke..tapi
akhlak kita pun mesti lah kena rawat juga..
biar setampan dan selawa muka kita kan...
baru lah orang nak berdamping dengan kita...
diri saya ini pun banyak juga bergelumang dengan dosa...
tapi kita bolehkan berusaha untuk ke arah kebaikan..
x salah pun...

jadi, mulai sekarang...kita mesti hormat kat kedua ibu bapa kita..
jangan jadi anak derhaka.
kalau nak jadi jugak..cuba tanya diri...
siapa yang buat tu?
kita sendirikan...
sendiri buat sendiri tanggung dosa la beb...

saya rasa setakat itulah perkongsian saya...
ingat, orang yang paling cantik bukan kerana orang itu memang cantik,
tetapi orang yang ada peribadi cantik, itu lebih cantik...


p/s sebenarnya kita ni semuanya handsome dan cantik....nak taw sebab apa...sebab ALLAH yang buat 

Kalau suka tekan like jer....

Blog pengubahsuaian

Salam buat pembaca sekalian.....sekarang ini saya hentikan dulu proses pembikinan update terbaru blog kerana saya ingin mengubahsuai blog terlbih dahulu
Kalau suka tekan like jer....

perempuan CEMERLANG dari lelaki.WHAT?????

salam buat pembaca blogger...ape khabar ari ini...setelah sekian lama keyboard ini tidak diketuk-ketuk, sekarang saya kembali untuk menemui peminat-peminat saya sama ade luaran atau dalaman negara....kikiki...(bajet famous seantero dunia la).....macamana perasaan selepas bercuti raya korban.....hepi...sedih.....gembira.....excited.....ape-apelah.....ke anda sendiri terkorban....kerana makan daging terlalu banyak.....maksud saya di sini bukan terkorban @ meninggal....tetapi terkorban @ tertido kerana terlalu kenyang mengunyah daging-daging yang segar dan empuk itu....wah mcm tilam pulak....

cukuplah itu sekadar mukadimah...orang kate pembuka kata penyeri bahasa....x gitu.....okay stop!!!
setelah berfikir sekian lama....ari ni saya nak kupas satu isu yang memang korang sudah taw lama pun...tpi saya ni jek yang baru nk kupas sebab musababnya....tajuknya tak lain  dan tak bukan adalah kenapa perempuan lebih cemerlang berbanding lelaki....eheh so sory....jangan gaduh2...ni sekdar perkogsian dari saya.....lelaki pun ade kelebihan tersendiri..tapi dirinya jek x mau menonjolkkan..low pofile la katakan.....

percaya x kalau saya kata sekarang ni pelajar perempuan mengatasi pelajar lelaki dari segi kecemerlangan akademik...percaya x...percaya la...ini bukan omongan kosong ma....in beneran....ini bisa dibuktiin dengan YAP SUI LING dapat 16A dalam SPM...lepas tu AMALINA CHE BAKRI pulak dengan 17A1...ish2 hebat-hebat belake....kat IPTA pon sama....ramai jek pompuan...laki pegi mana...adalah dua tiga kelompok...dah pupus da...ditelan buaya tembaga....wakakaka...

jadi post kali ini adalah untuk menyuluh kembali apa sebabnya perempuan lebih menyerlah dari lelaki....kot-kot ini boleh jadi cabaran kt kita sebagai lelaki ni....

Pertama : KEMAS
perempuan lagi kemas dari lelaki...percaya x..cubalah tengok nota pelajar lelaki dengan pelajar perempuan...kita boleh lihat kat mana x kenanya...ehhe...nota lelaki biasa berterabur dan tidak teratur malahan tiada juga usaha untuk mengemaskannya kembali...tulis kt tapak tangan pun ada...nota perempuan pulak kalau asalnya berterabur,mereka ada usaha nk salin kembali untuk jadi lebih menrik.....rajin siot....bukan sahaja nota...pakaian pun...nk bersiap tu kena spend masa 1 jam pilih baju..ahah...yang ni x taw la btul ke x...tu belum masuk nk kemaskan muka lagi....nk sorokkan jerawat, jeragat, atau segala macam yang naik kat muka...tapi takpelah..niat mereka baik...nak jadi lebih kemas dan kelihatan menawan...tak gitu....
 ni perempuan....lelaki pulak...ish2 buruk benor...misai pun serabai..tak terbela...kalu cek satu2 misai tuh...banyak kot menjadi habitat untuk binatang-binatang halus....pemurah la katakan..tolong sediakan tempat tinggal buat mereka..ihi...jangan marah la kaum sejenis saya...memang hakikat mcm tuh kan...perempuan kalau yang serabut dan serabai tuh...memang ade...tp biasalah..takde orang akan pndang pun....nk buat mcmna....dia yg bikin orang tidak pndang sama dia....ish kuar loghat indon pulak...

Kedua : RAJIN

apa!!! orang laki ni x rjin ke...rajin gak..rajin ponteng...ahaha...biasalah tu..mana2 univrsiti klau tanya pelajar pling ramai ponteng lelaki atau perempuan..jawapannya mesti lelaki... kalau perempuan pulak , yg ponteng tu biasanya yang memang jenis x minat nak belajar dan biasanya lawa skit..mungkin impian nk jadi model kot...nk buat cat walk kt pentas kot...klu yg kurang lawa or biasa-biasa tu biasanya susah nak ponteng...klu x hadir pun adalah sebb yang boleh diterima....cuba plak klau buat kelas tambahan..agak2 pelajar lelaki rmi x join...mesti perempuan kn...kita orang kaum lki ni memng x leh nafikan..mereka ni memang rajin..tengoklah klu kat umh..yang kaki menyepah sapa...yang kaki mengemas siapa.....yang kaki makan siapa..( dahlh makan, pinggan sendiri pun x nak cuci ), tukang kaki hias rumah sapa...yang kaki komplen dan komen plk sapa..haaaa jwab lah..jawab2..

Ketiga : RISAU

Perempuan ni kan kalau kita tengok kt mana-mana pun..mereka ni mudah risau. Sikap ini walaupun x bagus tapi ada baiknya dalam belajar. Risau dengan apa keputusan yang akan dapat kalau tak belajar sungguh-sungguh….risau kalau ibu bapa marah, risau apa apa orang kata….dan jugak risau kalau kawan-kawan semua cemerlang tp dia tidak…sikap inilah yang menyebabkan perempuan sanggup bersengkang mata untuk siapkan keje rumah…Hal semacam ni x jalan pada sesetengah lelaki kan....bukan semua k…Ramai pelajar lelaki buat tak kisah dengan apa yang bakal dihadapi…tak kisah kalau lecturer marah ke, x kisah kalau mak menangis tengok keputusan dia..tak rasa apa pun walaupun keje tak bgus….apa jenis orang la mcm ni…dtg dari planet mana tu…!!! Sebab tulah perempuan lagi cemerlang dari lelaki…sebb mereka mempunyai sikap risau dan seterusnya membuatkan mereka tekun apabila melakukan sesuatu kerja….

Keempat : KREATIF

Setuju ke tak kalau saya kata pelajar perempuan ni lagi kreatif dari lelaki…bukan tahap pelajar saja. Secara umumnya perempuan memang lebih kreatif dari lelaki…sejak kecil-kecil, orang perempuan main anak-anak dan pondok-pondok…sampai dewasa nanti macam-macam benda kreatif mereka hasilkan..tu yang gubahan bunga kerja siapa tu??? Yang buat hantaran pengantin tu siapa?????  Memang x dinafikan perempuan memang kreatif…so kita kaum adam ni kenalah terima hakikatnya…

Kelima : PERSONALITI

Sifat kewanitaan itu sendiri yang menjadi pendorong kepada kejayaan…perempuan ni senang nak rasa terhutang budi atau ingin membalas jasa…cuba tengok org perempuan…bila dapat semangkuk kuih dari kawan sebelah…dia mula risau…dia fikir apa dia nak balas…dia mesti nak balas yang lebih baik sikit daripada yang dia dapat.Dia akan fikir dan terus berfikir….smpailah tertido..ahah…daya ingin membalas budi inilah yang mendorong perempuan untuk berkorban demi mendptkan kejayaan…..

Keenam : Kepoh

Selalunya perempuan ni lagi kepoh dari lelaki….jarang plak lelaki yang kepoh melainkan dia tu lain dari yang lain…ahah…fikirlah sendiri……orang perempuan kepoh nak beritahu ibu bapa mereka apa yang mereka belajar di university, sekolah dan sebagainya….mereka kan secara semula jadinya suka bercerita hal orang..suka jaga tepi kain orang…hehe tapi tak semua okay……rupanya sifat ini ada juga faedahnya untuk bentuk daya belajar dengan kuat..sebab kalau tak belajar dengan kuat..dah tu kantoi… kepoh orang cerita pasal si dia tu x lulus……mana la nk sorok muka kan.sorok kat tepi kain orang yang dia jaga tu la.eheh.

Last Sekali : PRIHATIN

Yang ni sikap yang paling terpuji yang dimiliki oleh perempuan…ada sesetengah dari mereka terpaksa memasak dahulu sebelum pergi kelas…ada yang kena mandikan adik…bagi adik makan…dan siapkan makanan untuk ibu bapa yang telah tua….sikap inilah yang membentuk wawasan mereka untuk mengubah nasib…Hari-hari yang dilalui juga membuatkan mereka tabah dan dapat menerima tekanan…Masalah yang dihadapi disekolah boleh dihadapi oleh kekuatan jiwa tadi…..

Kesimpulannya…jika anda perempuan tapi x cemerlang..cubalah ambil sifat2 ini dan jadikan antara sebab untuk anda cemerlang….jika anda lelaki plak..alahai… malulah skit. Ko kata perempuan tu lemah…lemah apa bendanya..result pon power2…sendiri mau ingat lah….muhasabah diri….


p/s wanita dan lelaki dijadikan untuk saling melengkapi….marilah sama2 berganding bahu dan mencontohi antara satu sama lain untuk meraih kejayaan yang hakiki

cumil x....eheh ni awek saya....eh eh...marah plak kt pakwe kak ija nanti...

ni pulak kawan kat matriks.sekarang dia dah grad da....da bekerja da pun....bila nak belanja ni king..:)

 yang ni plak kawan masa kat UNPAD....sofi dan mira....dah graduate theory dari UNPAD.sekrang ni praktikal di rumah sakit


Kalau suka tekan like jer....

keluargaku hartaku

Salam 1Blogger...haha...edit skit dari 1Malaysia.ape khabar hari ini...apapun saya doakan korang semua sihat walau dimana jua anda berada..sedar tidak sedar..kita dah menghampiri 10 Zulhijjah dimana pada waktu itu berlakunya satu peristiwa dimana Allah s.w.t menguji Nabi Ibrahim a.s dengan perintah menyembelih anaknya Ismail tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih..jadi, di bulan zulhijjah yang sangat berkah ini marilah kita semua mengerjakan ibadah korban terutama bagi yang mampu...

tajuk ari ini bukan berkaitan dengan raya haji..tp nak citer sikit ape kebenda  itu 'keluarga'.
Sesuatu yang kita tidak sedar, ia sangat berharga. Bila kita sorang-sorang, baru kita perasan betapa berharganya ia..tak lain tak bukan, keluarga...

masa duduk dengan keluarga, asyik boring x habis-habis,...nak sangat pergi dari rumah dan rasa x boleh hidup dalam satu keluarga...itulah realitinya masyarakat sekarang... tapikan nnti bila dah betul-betul terpaksa duduk sorang-sorang...barulah mereka sedar betapa pentingnya keluarga...

kadang-kadang, yang inilah orang terlepas pandang...masa sihat dia ingat keluarga ini tidak mempunyai apa-apa makna...tp bila sakit taw pulak nak suruh keluarga menjenguk dia...ish2.x ptut..

ini nasihat untuk diri saya dan kawan-kawan saya agar dapat dijadikan sebagai peringatan...aset kita yang paling berharga adalah keluarga...yang tak ada keluarga binalah keluarga...ehem..penulis lambat lagi...xde calon lgi....

sebab ape mesti berkeluarga...memang fitrah hidup manusia yang memang perlu keluarga...tengok haiwan..mereka pun ade keluarga..ada keluarga maknanya okeylah hidup dia...kalau tak ada selalunya pincang....

tapi memang saya akui, kadang2 ade sesetengah dalam keluarga itu tidak bahagia kerana tiadanya persefahaman dan membuak-buaknya perasaan hasad dengki dan ketidak puasan antara satu sama lain..namun benda itu boleh kita elakkan dengan adanya sifat bertolak ansur...bukannya masing-masing keras kepala....

alhamdulillah..setakat ini saya gembira dan bahagia dengan keluarga saya...walaupun sekarang ini saya hanya mempunyai ibu...saya sangat bersyukur kerana allah masih memberi peluang kepada saya untuk menikmati kasih sayang ibu itu..ibu saya sentiasa berdoa kepada saya dan anak-anaknya yang lain supaya diberikan kejayaan, dimurahkan rezeki dan diberikan perlindungan dari segala kejahatan dan mala petaka...apa yang buat saya terharu....ibu saya sangat tekun dan prihatin dengan saya dan anaknya kerana walaupun setiap bulan mendapat wang daripada abang dan kakak saya yang sudah bekerja.tetapi dia tetap masih berjimat dan mahu menyimpan wang itu untuk diberikan kepada anaknya di masa hadapan....ini yang buat saya sangt tersentuh..biarpun masa dia muda dahulu dia sudah membanting tulang untuk membesarkan kami...tapi dia tidak pernah mengeluh dan terus berdoa...dan hasilnya allah mengurniakannya satu keluarga yang sangat bahagia dan mempunyai anak-anak yang sangat mentaati ibunya.....

setakat itu sahajalah post  saya pada malam ini..tajuk ini hanyalah sebagai pengenalan untuk post-post yang akan datang...Insyaallah saya akan perkenalkan satu persatu ahli kelurga saya yang sememangnya menjadi inspirasi buat diri saya untuk mencapai kejayaan....

inilah ibuku....insan yang membesarkan 8 orang anak tanpa mengenal erti penat lelah...i love u ibu....


Kalau suka tekan like jer....

success vs failure

salam buat pembaca-pembaca dan pelawat-pelawat yang sudi klik link untuk ke blog yang tidak seberapa ini...sudah beberapa hari blog ini dibiarkan tidak terurus...bukan sebab xde idea tp sebab internet sangat2 slow...klau tgk siput jalan pun siput lgi cepat.....tapi takpelah kita harus menerimanya dengan redha sebab semua ini hanyalah sementara....

sekadar nak berkongsi sedikit mengenai perkataan BERJAYA dan GAGAL....post kali ini timbul sebagai ingatan kepada diri sendiri dan kawan-kawan di luar sana...harap-harap sudilah membacanya...mungkin tajuk kali ini agak skema..tapi saya nak jugak berkongsi dengan kawan-kawan yang lain...sila nikmati ya..:)

Bercakap pasal gagal, x selamanya kita akan gagal..adakalanya berjaya juga. Bercakap pasal berjaya pula, tak selamanya kita akan berjaya...adakalanya gagal juga...hidup kita ni macam tulah..ada kalanya kita di atas..ada kalanya kita di bawah. Walaupun kita nak sangat berjaya tu, kadang-kadang gagal akan datang juga. Kalau dah usaha giler-giler tapi gagal juga..tu ada dua sebab...pertama, usaha kita tu belum cukup bagus dan satu lagi dah memang dah ditakdirkan kita gagal..

kalau kita dah usaha sebagus-bagusnya dan kita tetap gagal, itu adalah titik permulaan untuk kejayaan yang tak disangka-sangka.Dengar baik-baik dan faham baik-baik ya kawan..sebenarnya semua bentuk kegagalan itu adalah permulaan pada satu kejayaan yang lebih mengancam...

jadi, jangan la frust sangat kalau gagal..sebaliknya bina kembali motivasi diri untuk bangkit. Buktikan untuk kali kedua anda tidak gagal. Hidup ni macam roda..berpusing-pusing..kadang2 kita ada di puncak..kadang-kadang kita ada di pangkalnya je..sama juga mcm gagal berjaya ni. tak selamanya gagal sepanjang masa.ada kalanya berjya juga...

Setiap orang yang berjaya hari ini adalah mereka yang pernah gagal kelmarin. Tak ada manusia terus berjaya sampai mati. Dia mesti pernah mengalami rebah bangunnya juga...sesiapa yang rebah dan dia sanggup bangun balik, allah menjanjikan kejayaan yang lebih besar untuknya....tapi..bagi mereka yang rebah dan tidak cuba untuk bangun malahan membiarkan diri mereka dilenyek-lenyek..dia merupakan orang yang gagal....

Kejayaan yang dikecapi hasil daripada bersusah payah itu lebih nikmat rasanya daripada kejayaan yang diperoleh secara mudah....maka jadikanlah kegagalan hari ini untuk menyerlah pada hari esok..

setakat itu sahaja yang ingin sy kongsikan...buat kawan-kawan yang tidak bernasib baik kerana mungkin gagal dalam satu atau dua posting...korang jangan risau..masih ada masa untuk kembali mngejar kejayaan...setiap usaha kita pasti akan dibalas dengan kejayaan oleh allah s.w.t

di sini saya kongsikan kata-kata inspirasi English yang boleh meningkatkan motivasi kita

1. The purpose of our life is to be happy
2. Confidence is the companion of success
3. If you're doing your best, you won't have any time to worry about failure
4. we must accept finite disappointment but never lose infinite hope
5.Failure is success if we learn from it
6. the difference between failure and success is doing a thing nearly right and doing a thing exactly right


Kalau suka tekan like jer....

imbauan kenangan futsal di zaman silam

salam jumaatan buat pembaca-pembaca blog sekalian....
sejak dua tiga hari ni tangan saya ni rajin plak nak mengetuk keyboard untuk berkongsi pengalaman dan cerita-cerita baru yang dah agak basi....

setelah membelek-belek album lama semasa saya bertapa di bumi BANDUNG, Indonesia..saya terjumpa foto-foto team futsal kami semasa berada di sana...nanti saya akan kongsi apabila berakhirnya post ini..tunggu dan nantikan kemunculannya..cewah...mcm over excited plak...

buat pengetahuan korang...saya berada di Bandung selama 3 tahun di bawah program TWP UKM-UNPAD iaitu sebuah program berkembar untuk ijazah perubatan...di sini, acara yang pling dinantikan buat kaki futsal adalah liga futsal tahunan anjuran kelab UMNO Bandung....

alkisahnya bermula apabila kami menghantar team pada tiap-tiap tahun walaupun team kami takde la mantap sangat pon...tp tujuan join liga tu hanyalah untuk suka-suka disamping untuk mengeluarkan peluh jantan...ahah.. .. pada tahun pertama iaitu tahun 2007 kami menamakan team kami sebagai YANG MENANG FC....bila first time join liga ni memang la rasa nebes....dan akibatnya kami kalah 13-0 kepada team senior..kekalahan itu menjadi igauan buruk kepada kami namun kami tetap tidak berputus asa...
kami meneruskan juga liga itu dengan menduduki tempat ke-7 kalau x silap dari 10 kumpulan..ok la tu kan..not bad ok...first time join....dan seperti biasa aku tidak dapat menjaringkan gol...tah kenapa sentuhan pnyudah aku tumpul pada waktu itu.ahah bajet star player plak kan....oh sebelum terlupa..jersi kami pada waktu itu direka khas oleh ISMAYUDIN HUDFLYER.....ala2 ac milan punya jersi...


 pada tahun kedua iaitu tahun 2008..kami sekali lagi menyertai liga itu dan setelah berfikir dan berbincang..kami menamakan team kami sebagai LACK FINDINGS FC...idea nama team ini diadaptasikan dari liga sebelum ini kerana kami kekurangan gol....pada edisi kali ini, format permainan telah berubah...12 pasukan telah dibahagikan kepada dua kumpulan manakala 3 teratas dari setiap kumpulan akan meneruskan perjuangan dalam liga enam terbaik...alhamdulillah..pencapaian pada tahun kedua menyertai liga ini memuaskan apabila kami berjaya menempatkan diri di kalangan 6 pasukan terbaik...oh seperti yang korang taw...say masih lagi ketandusan gol untuk edisi kali ini......


dan pada tahun terakhir iaitu tahun 2009...kami menyertai liga itu buat kali terakhir kerana kami bakal pulang ke tanah air malaysia untuk meneruskan pembelajaran di UKM...pada tahun terakhir ini..kami menggunakan nama CIKGU SULIZI FC sebagai nama pasukan ini..pada edisi kali ini..kami terpaksa mengimport 3 pemain junior kami kerana kekurangan pemain...sperti biasa pada tiap2 tahun..format liga juga berubah..pada kali ini bermain dalam kumpulan 5 pasukan....kami kalah kesemua perlawanan itu tapi apa yang menggembirakan adalah kami berjaya at least memberi fight dengan semua pasukan walaupun kalah......ehem2....pada edisi kali ini saya menjaringkan tiga gol....semua goal2 itu dijaringkan selepas saya menggantikan kawan-kwan saya..pada saat itu saya digelar SUPER SUB...ahah....over plak.....namun sekarang itu semua menjadi kenangan...saya sekarang sudah berada di HUKM dan sekrang nak men futsal sekali seminggu pun susah....
maka naiklah berat badan ini...:)

berikut adalah sedikit gambar yang saya ingin kongsikan buat rakan-rakan pembaca sekalian...

HA... INILAH SUPER SUB KITA...BERJERSI 14. 

P/S nama MLC mula digunakan selepas liga ini berlangsung........

kawan-kawan..jom la men futsal....utamakan kecergasan tingkatkan tenaga


Kalau suka tekan like jer....

kelantan....the red warrior.....rumours terkini...

salam buat pembaca- pembaca blog yang tidak terkenal ini...
walaupun dah 2 tahun menapak di bidang blog....pengikutnya tidak meningkat...masih di bawah paras 50..
yang tu semua x penting...yang penting sekarang adalah kepuasan apabila dapat menyampaikan apa yang perlu disampaikan...dan berkongsi apa yang perlu dikongsikan..x gitu...

di petang yang indah ini..dengan angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa..tak panas dan tak sejuk..suam-suam kuku saja..ku ingin berkongsi pendapat tentang pasukan bola sepak kelantan atau lebih dikenali sebagai THE  RED WARRIORS...atau nama kampungnya PAHLAWAN MERAH... mungkin nama ini tidak segah THE RED DEVIL atau MANCHESTER UNITED di liga perdana eropah...namun kebangkitan pemain-pemain RED WARRIORS sejak kebelakangan ini menarik hati banyak pihak...terutamanya FAM..

Saya berasal dari Tanah Merah, Kelantan...so memang sah lah saya ni penyokong fanatik RED WARRIORS...takkanlah x sokong negeri sendiri...nanti kena buang negeri lak....kalau sebelum ni,jarang sekali saya mendapatkan liputan atau mencari berita-berita tentang bola sepak negeri kelantan...tetapi situasi ini berubah apabila Kelanttan berjaya membawa pulang Piala Malaysia pada tahun lepas iaitu 2010...
apa yang menariknya...ketika itu saya menonton final piala malaysia secara live di Stadium Nasional Bukit Jalil...dan itulah pertama kali saya menjejakkan kaki di stadium untuk menonton bola...

apa yang menarik untuk dikongsi disini...penyokong-penyokong kelantan ni memang fanatik gilerr kalau pasukan mereka bermain x kira di mana-mana....semangat mereka untuk menyokong pasukan kesayangan itu tidak pernah pudar dan selalu membuak-buak...namun terdapat juga segelintir penyokong yang telah mencemarkan nama baik penyokong-penyokong kelantan yang lain...tp perkara ini bukan berlaku di Kelantan saja..tetap berlaku di negeri-negeri lain...jadi...ape yang perlu diubah di sini adalah MENTALITI penyokong itu sendiri..kalau ye pon fanatik kat bola...x perlu kot nak gaduh2..bakar2 bendera...dan segala macam lagi....kita kan rakyat yang penuh budi bahasa...apa salahnya kalau ditonjolkan sedikit sifat-sifat kesopanan kita..baru ayu...x gitu..ehehe

seterusnya....sejak kemenangan PIALA MALAYSIA buat pertama kali dalam sejarah..piala lain trus dirangkul oleh NEGERI CIK SITI WAN KEMBANG ini..iaitu PIALA SUMBANGSIH dan PIALA LIGA SUPER...memang menarik...perubahan yang mendadak....saya bangga menjadi rakyat kelantan....

tapi...yang pling mengecewakan..... pada kali ini kelantan tidak mampu untuk mengekalkan piala malaysia setelah tersingkit di SUKU AKHIR kepada TERENGGANU...tp saya tak kisah sangat...lagipon terengganu dan kelantan ni berjiran dan mereka berada di satu kawasan iaitu pantai timur semenanjung malaysia..so x kisah la...

yang kat ats tu mukadimah jek..ahaha....yang penting sekarang adalah rumours pemain yang bakal menyarung jersi red warrior musim hadapan....sebahagian pemain utama seperti matyo, piya, apek, azwan roya masih kekal didalam skuad kelantan...tetapi ade khbar angin kuat mengatakan gandingan tiga abdul ( azizi mat rose, indra putra mahyuddin dan norfarhan muhamad ) serta safiq rahim dan amirul hadi zainal bakal menguatkan jentera pasukan kelantan musim hadapan..sejauh mana kebenarannya..kita tunggu pengumuman dari TSAM...

p/s kalau datang semua ni kat kelantan....buleh wat kelik 4 piala la tahun depe...x gitu boh












Kalau suka tekan like jer....

senyum itu cool

"Senyum seindah suria...yang membawa cahaya...senyumlah dari hati...duniamu berseri...senyum umpama impian dalam kehidupan...kau tersenyum...ku tersenyum...kemesraan menguntum...

senyum.... kepada semua...senyumanmu amatlah bermakna...senyum membahagiakan..dengan senyuman...terjalinlah...ikatan..."


salam buat teman-teman semua...ape khabr.....rasanya tidak lengkap sehari kalau tidak tulis blog...ahah takdelah....ku update blog ni pon kalau ade idea dan modal yang nk dibincangkan jek.kalau x sampai bersarang labah-labah la jawabnya...


Ingat lagi bait2 lagu kat atas tu.. tau x sape penyanyi dia..ahah saya sendiri pon lupa da....kalau nak tau google sendiri lah...ape guna ade internet laju2 kan..ahaa....lirik  lagu ni menggalakkan kita menghadiahkan senyuman sebagai tanda keramahan dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Tak kiralah orang tua ke muda ke, melayu ke cina ke india ke, Islam ke bukan islam ke..dengan hanya melemparkan senyuman kita akan rasa senang bila orang yang melihat menganggukkan kepala sekali sambul membalas senyuman kita (selalunya bila bertembung pandangan,padahal tak mengenali)....mesti dalam hati orang tu rasa pelik..dia ni senyum kt sapa.....kt aku ke....kalau yang lelaki terbawa-bawa sampai ke mimpi..kalau yang perempuan angau x tentu pasal..:p gurau jek...



Senyuman di galakkan untuk mengeratkan persaudaraan. Senyuman juga dapat mengelakkan persengketaan. Malahan senyuman juga satu sedekah yang sangat mudah. Tanpa mengeluarkan wang ringgit, atau bertungkus lumus bekerja, kita mendapat pahala hasil dari senyuman yang kita berikan.. 

Ade satu kisah lucu yang saya pernah baca kt satu laman web...yang berbunyi..

Ada seorang budak selalu tersenyum dekat tabung masjid. Perilaku itu sering diperhatikan oleh imam, dan imam itu berasa hairan dan curiga .
Suatu hari imam bertanya pada budak tersebut, “Kenapa kamu senyum kat tabung tu?”
Budak tu pun jawab, “Cikgu saya pesan, senyum itu satu… sedekah. Saya takde duit nak sedekah, jadi senyum jelah kat tabung tu. Sedekah jugak!!”

budak ni x salah pon..malahan pemikiran dia memang tidak pernah terpikir oleh kita pon...respek la gua sama lu budak..ahah


Akan tetapi kawan-kawan , hanya senyuman yang ikhlas dengan niat yang baik(tak de udang di sebalik batu ke..mee ke..kuew tiaw ke  malahan nasi goreng kampung sekalipon) akan mendapat ganjaran pahala. Sedar atau tak sedar, sebenarnya senyuman juga boleh jadi penawar, penyejuk hati dan mendatangkan inspirasi. Power juga senyuman nie...sebab tu Rasulullah S.A.W menggalakkan umatnya melemparkan senyuman, jangan bermasam muka (nanti cepat tua). Senyum juga rahsia kepada awet muda...jadi selalu2lah tersenyum..untuk mengekalkan keremajaan wajah..ceewah.... tengok saya... remaja tak..aahha sebab saya suka tersenyum walaupun senyuman saya x menawan..:P



Walau bagaimanapun...senyuman nie ada 1001 jenis senyuman. Ada juga senyuman yang kalau dilihat, hanya menyakitkan hati...menambah meluat...atau membuatkan orang jadi benci..antaranye..senyuman gatal yang nak mengorat anak dara kat stesen bas ke..komuter ker..shopping kompleks ker...atau mana2 la...(kalau perempuan tengok macam nak penampo jer muke orang gatal tuh!) .....ada gak senyum sinis atau senyum kambing..macam ala2 nak mengejek je..(sakit hati betul kalau jumpa org senyum2 sinis ni..macam la dia best sangat nak senyum2 camtu..) dan lagi satu senyum sebab dah termalu atau tersengih  macam kerang busuk..ha..tu salah diri sendiri la..dah buat salah..sengih2 jer la..hahahaha..lain pulak kalau senyum malu-dan tersipu-sipu bila menemui orang yang tersayang...kalau yang tu faham-faham sendirilah kan...kwang...kwang,,,kwang...


ni antara contoh senyuman yang boleh menjadi panduan buat kawan-kawan..:P
ada gaya senyuman tersendiri

still maintain senyuman yang sama..

alololo cweetnya .. anak sape ni.

sory pinjam gambar jap nak tunjuk contoh senyuman...

senyuman bersahaja :)

pinkish gurl..:) 

pilih la senyuman yang menjadi trademark untuk diri anda...keep smile to make peoples around us happy....

p/s  Utamakan senyuman, Tingkatkan kemanisan...


Kalau suka tekan like jer....

single....SINGLE.....single

salam buat teman2 seperjuangan sekalian....
ari ni rase nak update blog kejap before study orthopedics...atau nama lainnya belajar pasal tulang...aduh...penat nak ingt satu-satu tapi takpe...ini bidang yang ku pilih...so kena tabah menghadapinya...

tadi jalan punya jalan tibe-tibe terjumpa satu post yang dikatakan agak menarik yang boleh sy kongsikan dan huraikan dengan lebih mendalam kat sini....nk taw tajuk ape....ehem.....KENAPA LELAKI LEBIH SUKA SINGLE ????? menarik x...ahah kalau x menarik saya x nak smbung....

kat bawah ni merupakan sebab-sebab yang menyebabkan lelaki lebih suka single...

1. Lelaki lebih suka single sebab nak fokus pada kerjaya dulu. Bagi saya alasan ni boleh diterima pakai oleh seluruh makhluk atas muka bumi ni...ahaha sebb ape..memang ade pon lelaki yang macam ni...seorang yang tekun bekerja...niat mereka baik...mereka pentingkan kerjaya dari segalanya sebab impian yang nakkan kebahagiaan...adakah kita boleh bahagia kalau xde kerjaya....sape la yang nk kt penganggur..nnti x pasal-pasal anak isteri makan pasir...jadi pesanan buat lelaki yang sama cam saya..janganlah berkahwin dulu kalau rasa-rasa belum bersedia dan masih terkial-kial nak bahagiakan masa antara kerjaya dan bakal isteri.

2. Lelaki lebih suka single sebab boleh buat apa yang dia nak buat pada bila bila masa. Tak payah nak mintak izin kat sesiapa kecuali kat ibu bapa...eheh..tul x....ni pon leh jadi alasan gak...kalau dah ade mkwe nanti mestilah kena jadi reporter 24 jam sbb si makwe tu nak taw ape aktiviti yang pkwe dia buat...x gitu....hahah....tp kadang2 ade mkwe pon ade juga baiknya..leh jadi pendorong semangat...pendengar yang setia.....tul x.....jangan plak jadi kaki kikis duit lak.

3. Lelaki lebih suke single sebab leh kumpul duit banyak banyak. Nanti lagi senang sebab tak payah nak susah susah cari pasangan sebab dorang boleh datang dengan sendiri. Kalau takde siapa yang datang? Maybe kena beli cermin dulu kot.....ahah....Rasa-rasa lelaki macam ni boleh kita kategorikan dalam golongan lelaki kedekut tak? hehehe.Ok, pada saya tidak! lelaki ni ada niat untuk kumpul sedikit harta sebagai bekalan hari tua kot. Cuma, janganlah pulak lelaki macam ni jadi hamba duit sudah :P Ada pulak kes tak berkahwin sebab kaya sangat. Risau isteri habiskan duit. wahahah

4. Lelaki lebih suka single sebab dapat rasa nikmat ketenangan. Tak payah nak pening pening dengan emosi pasangan yang selalu sangat tak stabil...Adakah wanita-wanita ni semua menjadi satu beban pada lelaki? wakakaka...ade la kot sikit... Rasanya, memang ada perempuan yang selalu bikin jiwa lelaki macam mental kan? Apa taknya, sikit-sikit merajuk, sikit-sikit nak follow mana lelaki pergi, belum lagi masalah jeles tak bertempat.Come on la..nak bercinta kena la saling mempercayai..x gitu....


5. Lelaki lebih suka single  sebab boleh luangkan masa nak cari calon wanita yang tepat dengan citarasa..betul x alasan ni...Mungkin jugak.. Al-maklum, zaman sekarang ni nak cari perempuan yang betul-betul boleh buat isteri susah. Salah pilih, sengsara lah jiwa raga dan duit dalam bank.wahahaha..tul x...kadang-kadang tu ade yang cinta kita kerana duit kita..bukan kerana diri kita...:)

6. Lelaki lebih suka single sebab belum ade jodoh lagi...mungkin orang yang dia nak x terima dia ke..eheh..

7. Lelaki lebih suka single sebab luka lama masih belum terubat....terutamanya yang pernah gagal dalam percintaan atau belum sempat bercinta dah kena tolak....sian kan..x pe guys....relaks...allah pasti dah sediakan jodh yang terbaik kepada kita...yang lepas tu usahlah dikenangkan k...

8. Lelaki lebih suka single sebab bajet hensem..haha tul x yang ni....biarlah nak bajet hensem sikit2...jgan lebih2 plak....nnti orang kata...agak2 la ...ukur dulu baju di badan sendri...... x hensem wajah takpe..janji hensem iman dan budi pekerti....itu yang pompuan nak zaman sekarang ni...hahaah ye x.....kaum hawa sila jawab....

lastly...... 9. Lelaki lebih suka single sebab malas nak hafal tarikh2 yang penting seperti tarikh first date...tarikh lahir mkwe dia...ahah dan mcm2 tarikh lagi la.....poning kepala otak lelaki nak ingtkan semua tu...

 So, Alasan untuk stay  bujang itu terpulang pada individu itu sendiri. Baik lelaki, mahupun perempuan. Sama saja. Kalau masih belum bersedia untuk memikul tanggungjawab besar, jangan sesekali mulai melangkah ke alam perkahwinan. Kahwin bukan perkara main-main. Benih yang terhasil daripada hubungan suami isteri itu, walau nampak mudah tetapi untuk biarkan dia membesar dengan selamat bukan semudah kamu menghasilkannya... fikir-fikirkan lah...

sebagai selingan ..

Antara gambar atas dan bawah ni yang mana lagi hensem....:P.....



p/s status penulis blog ini masih lagi menjadi rahsia....:)















Kalau suka tekan like jer....

yang susah dapat itu adalah sahabat

 Salam buat teman-teman sekalian...
malam ni nak buat post pendek je lah... sebab nak smbung study lak lepas ni...
al maklumlah exam da dekat...
da x leh main-main da 
doakan sy leh score k dalam exam kali ini
agar cita-cita saya untuk menjadi doktor yang bermanfaat di masa depan terkabul...

hari ni nak citer sikit pasal kawan dan sahabat...ape beza dan apa ciri-cirinya...

Sahabat umpama baju yang kita pakai. Ia melindungi kita, mengindahkan kita, dan menjadikan kita sempurna di mata orang lain....

Kawan pulak macamana....kawan ni umpama pen yang terletak kemas di poket...kenapa saya kata camtu...sebab kalau ada pon takpe...kalau tak ada pon tak apa...kadang-kadang pen ni sangat berguna..kadang-kadang langsung tak guna...terutama bila dah habis dakwat..

kalau pen dakwat cair cam pen pilot tu...kadang2 dakwatnya melimpah hingga merebaklah warna hitam dan biru di poket baju kita..maka kotorlah baju kita... itu dia kawan..kadang-kadang berguna...kadang-kadang menyusahkan....

Sahabat ni umpama pakaian. Kita sentiasa mahu pakaian yang cantik, yang kemas, yang mahal dan yang berjenama..sahabat pon macam tu jugak..kita nak yang mampu melindungi kita.yang sanggup bersama kita...kalau kita berpanas dia pon sanggup berpanas..kalau kita sejuk...dia menolong untuk membungkus tubuh kita dari kedinginan....kadang-kadang dia menyebabkan kita bangga ada dia...

sama jugak jika kita ada sahabat orang kenamaan, orang popular, terkenal dan kaya...kita rasa bangga amat bila berdamping dengan dia..

soalan saya...adakah kita ada orang yang macam itu...yang boleh anda namakan sahabat...panggil sahabat sebab dia sangat melindungi....sangat berjasa dan sangat baik...sangat menyokong....pokoknya...dialah segala yang ada pada dia baik-baik belaka....

kalau mengikut para sahabat Rasulullah s.a.w... sahabat yang sebenar adalah sahabat yang membantu perjuangan Rasulullah... itu baru sahabat namanya...mereka ibarat bintang-bintang di langit dan Rasullulah s.a.w itu sebagai bulan...kalau malam ada bulan mengambang penuh dan ada pulak bintang-bintang penuh di langit...x ke indah malam itu.....

pernah x kita nampak bulan dan bintang berantakan sesama sendiri kat ats langit tu...mereka hidup aman-aman saja...bintang terus indah mengerdip di tempatnya dan bulan pula tidak puas memancarkan sinaran cahaya di malam hari...mereka  tak gaduh, tak dengki, tak khianat, tak makan kawan...tapi mereka saling berbaik antara satu sama lain....

oleh kerana ciri -ciri sahabat sedemikian...maka untuk dapat sahabat yang sebenar-benarnya sahabat..kita kenalah memiliki ciri2 sahabat....kalau kita sendiri yang buruk..sahabat pun dapat yang sama buruk...


p/s gambar-gambar di bawah ini merupakan orang yang layak di gelar sahabat saya..

ni pejol namanya...sentiasa mendengar apa jua masalah yang di ceritakan kat dia...dah  ada yang punya....icak khir yang punya...apa yang special kt dia adalah hidungnya yang besar.....mcm x de tulang..ahaha jangan mrah bro....terharu x masuk dalam post aku kali ni...ahaha

ni plak faiz zainal abidin....layak digelar sahabat...boleh dikatakan sekepala  dengan ku,,,amboi gambar di atas bukan main mesra nampak...ade pape ke..ahaha gosip baru twp ni...ahah jangan marah bro...

p/s sahabat dan kawan itu tidak sama...samalah teman tapi mesra dengan kekasih...tetap tidak sama...

dah banyak da mnulis ni... good nytez...selamat belajar



Kalau suka tekan like jer....

LESUNG PIPIT......CACAT tapi CANTIK

salam pertemuan kawan-kawan
semoga semuanya dalam keadaan sihat walafiat semuanya.....
tangan sy ni kan...bila dah start menulis balik..rase makin gatal lak nk tulis lg...
tulis blog ni pon suke2 jek....isi masa lapang plus amik mood before start study...

di malam minggu yang indah ni....saya nak berkongsi sekali lagi pasal lesung pipit...
kalau sebelum ni sy pernah post pasal lesung pipit...tp kali ini saya ingin tampilkan wajah-wajah rakanku ang mempunyai lesung pipit....

buat pengetahuan semua, bercakap pasal lesung pipit ni bukan lah maknanya kita ade lesung dan ade burung pipit...lesung pipit  adalah bermaksud : 

Lesung pipit terjadi akibat dari variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini yang sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu, Faktor terjadinya lesung pipit adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi'

(sumber dari wikipedia)

apabila melihat kepada definisi di atas... mesti korang terfikir orang yang mempunyai lesung pipit ni cacat sebenarnya....bukan cacat fizikal mahupun cacat cela...hnyalah cacat otot semata-mata.....namun begitu..kecacatan inilah yang didambakan oleh setiap individu...

walaupun keadaan ini tidak normal, tp setiap orang sentiasa mengimpikan untuk mempunyai lesung pipit...malahan ada yang snggup membuat pembedahan untuk membentuk lesung pipit...

bagi yang mempunyai lesung pipit original dan bukan melalui pembedahan..anda jangan merasakan muka anda cacat tapi itulah daya penariknya.....ramai lelaki sukakan perempuan berlesung pipit dan ramai juga perempuan yang sukakan lelaki berlesung pipit.... tapi sy x pnah la wat survey berapa orang yang minat orang berlesung pipit......

 mesti korang tertanya-tanya kenapa la timbulnya idea nk tulis sal lesung pipit ni....sejujurnya sy mengaku di sini saya suka melihat orang-orang yang ada lesung pipit.. terutama bila mereka snyum, makan dan bercakap.....fuh....sweet giler kot...boleh x tido malam..ahahah ( gurau je kot..)...x salah kan nk menyukai orang yang berlesung pipit...sebb tu kehendak masing-masing...janji x kcau periuk nasi orang.. masak guna periuk sendiri..ahha zzz x lawak pon...

Faktor kedua timbulnya idea nk mnyambung cerita sal lesung pipit ni adalah kerana sekarang ini saya dikelilingi oleh kawan-kawan yan mempunyai lesung pipit...sy rasa berbangga mempunyai kawan seperti ini..eheh bukan bermakna kawan yang xde lesung pipit sy pinggirkan..sama jek...sy suka berkawan dengan semua orang...

P/s :Jalan termudah untuk dapatkan lesung pipit (bagi anak-anak andalah). Cari pasangan yang ada lesung pipit sebab lesung pipit tu trait dominan.

di bawah adalah gambar kawan-kawan saya yang mempunyai lesung pipit :)))))
lets go one by one...

yang ni mira..kawanku yang belajar di ukrida, indonesia..bakal doktor ni...mula berkawan sejak dari matriks..tengok lesung pipitnya...:)

Yang tudung merah dan hitam ni pon dua-dua ade lesung pipit....(epa dan sarah)...yang ni kawanku yang berada satu batch UKM-UNPAD 2007....dua-dua bakal doktor

Yang ni lak ema..junior ku yang sekarang belajar di HUKM...juga berada satu program TWINNING UKM-UNPAD denganku....Bakal Doktor

ehehe yang ni kenal x.. ni Fatin liyana...if nak tengok blog dia click here...famous kot kawanku yang sorang ni...Dia adalah junior ku dan berada satu program denganku iaitu UKM-UNPAD.. sebelum ni x perasan pon khadiran lesung pipit dia..penemuan terbaru ni..:) ni pon bakal doktor

ni pulak aimie...kawanku sejak sekolah menengah lagi..mempunyai sepasang lesung pipit.....dah graduate pon....

yang ni kenal x sape....:) ni fara roslan....kenal dia pon melalui pakwe dia..yang sebelh tu.rafik rahmad....hensem x.....fara ni kan pernah membintangi filem ratu the movie dan menjadi pemenang Miss 1Malaysia.....tengok lesung pipitnya...dalam kan....:) ku doakan mereka berdua bahagia selamanya...ajak k nanti kahwin



cukuplah setakat ini saja untuk post kali ini....buat pemilik-pemilik gambar...sy mintak maaf kalau amik gmbr korang tanpa izin dulu...eheh papepon saya bngga mempunyai kawan seperti korang....

akhir kata kalau terkasar bahasa tersilap kata, sy susun sepuluh jari untuk memohon maaf dari semua...semoga berjumpa di lain post dengan tajuk yang lebih sensasi..

P/s Ciri-ciri isteri pilihan.... tu pun kalau dapat jodoh yang ade lesung pipit...klau tkde pon terima jek dengan hati yang ikhlas keran jodoh dari allah itu adalah yang terbaik......

nytez



Kalau suka tekan like jer....