yang susah dapat itu adalah sahabat

 Salam buat teman-teman sekalian...
malam ni nak buat post pendek je lah... sebab nak smbung study lak lepas ni...
al maklumlah exam da dekat...
da x leh main-main da 
doakan sy leh score k dalam exam kali ini
agar cita-cita saya untuk menjadi doktor yang bermanfaat di masa depan terkabul...

hari ni nak citer sikit pasal kawan dan sahabat...ape beza dan apa ciri-cirinya...

Sahabat umpama baju yang kita pakai. Ia melindungi kita, mengindahkan kita, dan menjadikan kita sempurna di mata orang lain....

Kawan pulak macamana....kawan ni umpama pen yang terletak kemas di poket...kenapa saya kata camtu...sebab kalau ada pon takpe...kalau tak ada pon tak apa...kadang-kadang pen ni sangat berguna..kadang-kadang langsung tak guna...terutama bila dah habis dakwat..

kalau pen dakwat cair cam pen pilot tu...kadang2 dakwatnya melimpah hingga merebaklah warna hitam dan biru di poket baju kita..maka kotorlah baju kita... itu dia kawan..kadang-kadang berguna...kadang-kadang menyusahkan....

Sahabat ni umpama pakaian. Kita sentiasa mahu pakaian yang cantik, yang kemas, yang mahal dan yang berjenama..sahabat pon macam tu jugak..kita nak yang mampu melindungi kita.yang sanggup bersama kita...kalau kita berpanas dia pon sanggup berpanas..kalau kita sejuk...dia menolong untuk membungkus tubuh kita dari kedinginan....kadang-kadang dia menyebabkan kita bangga ada dia...

sama jugak jika kita ada sahabat orang kenamaan, orang popular, terkenal dan kaya...kita rasa bangga amat bila berdamping dengan dia..

soalan saya...adakah kita ada orang yang macam itu...yang boleh anda namakan sahabat...panggil sahabat sebab dia sangat melindungi....sangat berjasa dan sangat baik...sangat menyokong....pokoknya...dialah segala yang ada pada dia baik-baik belaka....

kalau mengikut para sahabat Rasulullah s.a.w... sahabat yang sebenar adalah sahabat yang membantu perjuangan Rasulullah... itu baru sahabat namanya...mereka ibarat bintang-bintang di langit dan Rasullulah s.a.w itu sebagai bulan...kalau malam ada bulan mengambang penuh dan ada pulak bintang-bintang penuh di langit...x ke indah malam itu.....

pernah x kita nampak bulan dan bintang berantakan sesama sendiri kat ats langit tu...mereka hidup aman-aman saja...bintang terus indah mengerdip di tempatnya dan bulan pula tidak puas memancarkan sinaran cahaya di malam hari...mereka  tak gaduh, tak dengki, tak khianat, tak makan kawan...tapi mereka saling berbaik antara satu sama lain....

oleh kerana ciri -ciri sahabat sedemikian...maka untuk dapat sahabat yang sebenar-benarnya sahabat..kita kenalah memiliki ciri2 sahabat....kalau kita sendiri yang buruk..sahabat pun dapat yang sama buruk...


p/s gambar-gambar di bawah ini merupakan orang yang layak di gelar sahabat saya..

ni pejol namanya...sentiasa mendengar apa jua masalah yang di ceritakan kat dia...dah  ada yang punya....icak khir yang punya...apa yang special kt dia adalah hidungnya yang besar.....mcm x de tulang..ahaha jangan mrah bro....terharu x masuk dalam post aku kali ni...ahaha

ni plak faiz zainal abidin....layak digelar sahabat...boleh dikatakan sekepala  dengan ku,,,amboi gambar di atas bukan main mesra nampak...ade pape ke..ahaha gosip baru twp ni...ahah jangan marah bro...

p/s sahabat dan kawan itu tidak sama...samalah teman tapi mesra dengan kekasih...tetap tidak sama...

dah banyak da mnulis ni... good nytez...selamat belajar



Kalau suka tekan like jer....

2 comments: