Kelantan di Mata Orang Luar


salam buat pembaca sekalian...amacam...banyak sihat ka??
semoga sihat-sihat saja ye...

nak dipendekkan citer...
pagi tadi bangun-bangun tido...
saya dikejutkan oleh satu panggilan telefon....dari member aku

member : hello
saya : ya bro..
member : ko online facebook tak sekarang...
saya : yup online..nk tanye apa...
member : aku nak suh bace dan komen apa yang aku tulis ni...betul ke tak...kalau ko nak tambah ke..silakan la..
saya : ok bro..later aku baca....

maka saya dapat lah satu link blog iaitu jeng-jeng2...
sila tekan link di atas kalau nak taw ape isi kandungannya...
setelah anda amati...sila bagi komen dan pandangan anda tentang artikel itu..

sejujurnya...selepas saya membaca post yang berkaitan dengan negeri kelahiran saya iaitu Kelantan yang ditulis oleh sahabat saya, saya merasa begitu bangga....kerana saya diberi peluang dilahirkan di negeri yang digelar Cik Siti Wan Kembang....

walaupun pada hakikatnya..sekarang ini Kelantan diwar-warkan sebagai negeri termiskin di Malaysia...tetapi bagi saya itu semua tidak menjadi masalah....miskin-miskin pon xde lagi orang kelantan mati sebab kebuluran..... mungkin betul kata member saya...mereka miskin duit...tetapi mereka tetap ada harta lain seperti tanah dan kebun-kebun......

biarlah apa orang nak kata...miskin duit takpe..janji kita kaya dengan budi bahasa.......biarpun Kelantan nampak miskin di mata orang luar....tetapi pandangan anda itu akan berubah apabila anda sendiri menjejakkan kaki ke negeri yang dipimpin oleh ulama yang bersederhana dalam semua segi iaitu Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat...dengan berpakaiankan singlet pagoda dan kain sarung.....beliau tidak segan silu walaupun beliau ada pangkat sebagai menteri besar kelantan....Beliau seorang pemimpin yang sangat disayangi di Negeri Kelantan....x kira la cina, melayu, dan india sekalipun.....kalau Tok Guru dah meninggalkan tampuk pemerintahan kelantan ni...tak tawlah apa jadi....wallahuallam...


motif sebenar saya tulis pasal Kelantan ni adalah untuk menjawab semua mitos-mitos berkaitan rakyat negeri kelantan yang dibincangkan dalam blog member saya atau linknya di sini...

1) Orang Kelantan nie semangat negeri die kuat sangat la bro
yup yang ini memang tak dinafikan..kat mana-mana pun korang leh tengok..lagi-lagi di pusat pengajian tinggi...orang kelantan kalau dah jumpa member kelantan dia..mesti akan keluar loghat mereka..dan kawan-kawan mereka yang dari negeri luar mungkin terpinga-pinga sebab tak faham apa yang mereka cakapkan...bagi saya sebagai rakyat kelantan..perasaan sayang pada negeri oleh orang kelantan ni mungkin lebih sikit dari orang-orang lain sampaikan bila mereka jmpa member-member satu negeri dengan mereka di Kuala Lumpur misalnya..mereka still menggunakan bahasa kelantan....ini menunjukkan kami tidak lupa dengan asal-usul negeri kami...tidak la nak culture shock ke ape...tapi harus diingat...rakyat kelantan sentiasa berusaha untuk menggunakan bahasa yang difahami bila berkomunikasi dengan member yang dari negeri luar...biarlah kadang-kadang slang yang digunakan itu bunyi nya agak kelakar..tapi tkpelah..at least mencuba kan...
selain itu...rakyat kelantan ni kebanyakan menganggap orang satu negeri dengannya ini semua bersaudara....biarpun sebelum ni x kenal batang hidung pun..tapi once dia tahu membernya itu orang kelantan..mereka sudah boleh jadi sahabat....mungkin sebab sikap peramah terhadap orang satu negeri membuatkan orang luar menganggap rakyat kelantan ni suka berpuak-puak....

2. Kalo ko nk kawen, jangan kawen bdk Kelantan, bro. Nanti raya, ko balik Kelantan jelah. Kecian mak bapak ko kat sini, tak kesah r ko laki ke pompuan ke
yup yang ni pon betul...tidak boleh dinafikan lagi...kebanyakkan orang kelantan suka beraya di kampung halamannya sendiri walaupun isteri atau suaminya orang luar terutamanya pada hari raya Korban...
kalau korang nak taw kan...hari raya korban ni kalau di kelantan memang sangat meriah...ibarat kenduri tujuh hari tujuh malam....kalau kt negeri luar....ade macam ni....lepas korbankan lembu kat masjid....habis...tkde macam smbutan selain daripada itu...itulah salah satu sbb bila kawen ngan orang kelantan..bila raya..mereka nak blik kampung mereka.......
3. Kelantan dh menang Piala Malaysia. Hbs r, sampai ke tahun depan r die rayakan kemenanganya
kelakar la mitos yang ni...sapa tak hepi weyh menang piala malaysia buat kali pertama setelah berpuluh-puluh tahun mencuba..mana-mana negeri pon sama lah....tapi yang part kata rayakan kemenangan sampai ke tahun depan tuh...itu rasanya macam over jek..ahha.....sejak Kelantan memenangi Piala Malaysia buat kali pertama, mereka sentiasa berusaha untuk meningkatkan mutu permainan...dan sekarang hasilnya mereka layak beraksi di liga AFC dan juga menerajui tkhta liga super...Kadang-kadang orang luar yang tak suka kelantan ni banyak cakap..alah..menang tu nasib jek...eh come on lah...kalau nasib takdelah boleh lead liga super sekarang....ohoh..
4) Cube ko lepak ngan budak Kelantan. Xkesah r ko rapat mana pon ngan die, ble die jumpa org negeri die, tros je die lupa kat kita. Mula la kecek Kelantan. Dh la ak xphm bahasa die.
kalau yang ni saya tak pasti sangat...kalau saya sendiri..even saya jumpa kawan satu negeri pon..xdelah sampai tinggal member dari negeri lain..at least kalau diorg tak faham pun bahasa kelantan..saya akan cuba untuk translate kepada bahasa yang difahami oleh mereka...hopefully member-member saya tidak tersinggung k..ahah...
5) Orang kelantan banyak berhijrah ke Kuala Lumpur sebab kt negeri sendiri miskin dan takde keje.. 

yang ni banyak jugak diperkatakan oleh individu-individu yang menilai kelantan dari mata kasar...bukan dari pengamatan yang jelas...ramai orang kelantan datang berhijrah sebab mereka nak berubah....nak cuba kenal dunia luar...dan ingin berusaha...apa salahnya kan nak dtg kl untuk carik rezeki....lagipun kelantan juga adalah sebahagian dari Malaysia...so xde istilah  sebab negeri mereka miskin..diorang datang carik rezeki kt tempat kita...come on la..jgan sempitkan pemikiran tuh...kalau cmtu sampai bila la nak berkembang...cuba bayangkan kedai-kedai makanan yang kebanyakan ada di kl ni...dipelopori oleh sapa....
korang pegi la mana pon...mesti ade gerai orang kelantan..........tepuk dada tanyalah selera anda..

saya rasa dah panjang lebar sangat da post yang saya tulis kali ni...
nanti boring pulak anda yang membacanya....
komen-komen dari blogger yang bukan berasal dari kelantan dialu-alukan
untuk saya mengetahui apa pandangan anda tentang rakyat negeri kelantan..

we admit that...we are not perfect...biasalah tu kan...
rakyat mana sekalipun..pasti ada kelebihan dan keburukan tersendiri...
tapi sejauh mana kebaikan dan keburukan itu..anda kenalah mengenali mereka terlebih dahulu..
jangan kerana orang kata macam tuh...anda generalizekan orang kelantan ni sebagai macam tuh..

kat akhbar ke mana-mana sekarang...macam2 perkara buruk yang dihebohkan pasal kelantan..rakyat kelantan diharapkan tidak cepat melatah......kita cubalah bersabar selagi termampu...
tunjukkan pada dunia luar bahawa rakyat kelantan merupakan rakyat yang mementingkan persaudaraan yang kukuh...

sorry kalau post kali ini ade berbaurkan kenegerian...ini sekdar pandangan dari saya...
sekian




Kalau suka tekan like jer....

82 comments:

  1. read my post
    http://kikolotto.blogspot.com/2012/02/ai-dong-understang.html

    ReplyDelete
  2. bukan mitos tu. terima je lah hakikat

    ReplyDelete
  3. KELANTAN MEMANG ARR~~SMUA BTUL~~SOOO PLSS LA BERUBAH~~ TQ~

    ReplyDelete
  4. Pokok tak bergoyang kalau takde angin... haha

    ReplyDelete
  5. orang kelantan ego...orang tegur tak nak dengar....
    aku pernah duduk kat uni..diorang ni memang berpuak2 jumpa geng dia terus tinggalkan member lama terkapai2 nak tunggu ke nak blah? pastu lelaki dia...memang la gatal nak mampus dah la pemalas...

    kalau terasa berubah, dan maafkan saya

    ReplyDelete
  6. apa x riak dengn kemenangan piala malaysia.. salah bace ke ape? hahaha... ptong kuku la sebabnye dorng tu RIAK tahap CIPAN!! memang la..giler la kan klau kite sendiri nak kutuk negeri kite sendiri tmbh pulak tempat kelahiran kite... tp tu jer la aku nak cakap... memang realiti... pasal kerja lak... semua nye drong GUNE KABEL sebesar TNB nye.. even SPM hancur sekali pon x kreadit leh dpt kjew.. nak crik kjew leh dimana2.. tp tak payah la biler dh smpai selangor nak buat mcm negeri sndiri lak... sori klau sakitkan hati... tp nie la hakikat nye...

    ReplyDelete
  7. jujurnya pada saya.......kelantan negeri kaya.....semua ade......yang bagus..dan x bagus paling baik ade paling jahat pun ade...........mereka bersungguh dalam hampir semua perkara.......semnagat kuat......saya ade kawan .......mereka ok....tapi yang org luar sebut2 tu betul juge............kena terima hakikat la......semanagt kekitaan tinggi tapi jgnlah kawan buat x betul pun backup jugak...cth dlm bergaduh......kawan terang2 salah...bukan semua ye....kut mane2 pun ok je.........tapi mane yang perlu ubah ubah la.........pemalas....bagi saya tak........walaupun pasti ade..kat mane2 pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat kaya sebab ramai kerja gomen bro.. dan ramai keja kat luar, KL atau lain tempat. Ce tengok setiap sekolah kat malaysia ni even di pedalaman malaysia timur pun ada cikgu orang kelantan..

      Delete
    2. kau dtg klate lah, tgk sendiri dgn mata kepala kau, kt kelantan..majority perniagaan d kuasai oleh org melayu, negeri kami x kaya tp rakyat nye kaya...rakyat klate yg kerja kt luar tu, sbb dh menjadi tabiat org klate suka berhijrah, xleh d buang dh mmg sikap org klate camtu, org luar ramai x brjaya sbb malas nk brhijrah, maka x brkembang lah otak...cuba lah jgn jeless wahai org2 luar, perbaiki diri kamu sendiri, bru lah berjaya..kau tgk org2 indon, bangla bleh je berniaga d negeri org, mengapa tidak kite org melayu..buang huruf m, dn sikap x prcaya pd diri sendiri, bru diri boleh berjaya...sekian...

      Delete
    3. Saya kerja invesment banker di kelantan bro, memang la saya tgk dengan mata sendiri. Orang kaya di kelantan ada ramai la.. tapi tak la sebanyak tuan sangkakan.. Kelantan penduduknya ramai, jadi peratus yang berada ramai juga. Kata orang besar periuk besar keraknya.

      Jangan cakap gebang, masih ramai lagi yang miskin di kelantan dan tak ada duit nak makan..

      Delete
    4. maaf bro...rakyat kelantan mmng rmai lgy mskin..tp alhmdulilah yg mna rkyat brhrta mmbri sdekah kpd orng mskin..dn kmu jgk jgn nk hina sngt rkyat klantan... krna rmai orng luar nk msk ke klntn utk mncri rzki d ngri kmi...kmu blh tgk statisktik brpa rmai anak jati kelantan nk blik ke ngri kelantan xdpt dsbabkn rmai orng luar dr klntan xmhu keluar dr ngri klantan...ambil iktibar

      Delete
  8. berpuak pun nak bangga... mcm ni ke mentaliti org kelantan? patutla ramai tak suka. kalau nak hidup berpuak, tak payah la pegi negeri lain, lagi elok duduk kelantan je. nak berpuak sampai sanggup tak bagi anak kawin dgn org bukan kelantan, apa punya mentaliti zaman tok kadok la ni? pastu perangai ni menurun pula dekat anak cucu. yang paling sakit hati bila sanggup tutup peluang org negeri lain yang sebangsa seagama kat tempat kerja (eh, ye ke sebangsa, ke org kelantan ni bukan bangsa melayu? lama sgt dijajah siam). org kelantan yg aku jumpa semua materialistik, sanggup putus saudara pasal harta, isle konon. kahkah. suka menegakkan benang yang basah, emosional, fikir la sendiri siapa gemar dengan manusia sikap macam ni? jangan salahkan orang lain kalau tak mau cermin diri sendiri. boleh je bagi contoh org kelantan yang sedar dan buang sikap berpuak ni, tapi minoriti je. majoriti org kelantan asobiyah menjengkelkan.

    ReplyDelete
  9. "bagi saya sebagai rakyat kelantan..perasaan sayang pada negeri oleh orang kelantan ni mungkin lebih sikit dari orang-orang lain"

    -bukan ka sifat bsederhana tu lebih bagus? org lain pn syg juga negeri. syg negeri tu mmg bagus tp jgn la tlalu taksub. benda ni la faktor utama yg wt org negeri lain kurang selesa sebenarnya.

    "selain itu...rakyat kelantan ni kebanyakan menganggap orang satu negeri dengannya ini semua bersaudara....biarpun sebelum ni x kenal batang hidung pun.."

    - oh i see.. bg aku la kan, orang Islam tu semuanya bsaudara. x kisah la org klantan ka, perak ka.. sgt tserlah semangat kenegerian tu. lw org negeri len x leh dianggap saudara ke? fikir2kan la.

    "...itulah salah satu sbb bila kawen ngan orang kelantan..bila raya..mereka nak blik kampung mereka......."

    -bro, bila ko da kawin, ko x leh nk pikir pasal ko je. asik nk balik kg ko je. wife ko pn ada kg gak. kena la ada give and take. saling toleransi. abis tu da tw raya tempat ko best, tiap2 taon balik kg ko la eh? bila ko da kawen ko x leh pikey pasal diri ko sorang je. ko kena pikey gk perasaan pasangan ko.

    bg aku tu je point yg aku x stuju. tbh aku x benci / anti kelantan pn. mmbr2 u aku pn bnyk je org kelantan. but srsly aku mmg sgt respect org klantan yg x da sikap asobiyah melampau. sgt rare nk jumpa jnis yg cmtu.

    ReplyDelete
  10. stelah kite lihat komen2 ni...inilah sbnarnye ..dan saya ingin katakan smua nye komen anda mnunjuk kan prasaan anda trhadap klntan mcm dengki pn ade...so kuat kn lah semangat kenegerian kamu smua 2 sblm ktinggalan dlm kemajuan..kwe ore klate..

    ReplyDelete
  11. salam..ada betulnye..dulu ex hubby saya org kelantan..1 perangai die yg sy x suka is bila raya asyik balik kelantan je..geram dbuatnye..dahlah sy anak tunggal..nak balik jumpe parent sy pon berkira..bknnye jauh shah alam ke cheras tu..die ckp hbis duit mnyak tp balik kelantan yg berjam2 tu xde plak die berkire..lpas tu bila kwen xnak duk asing..nak berkepit dgn mak die je..agak2 lah,die tu laki bkn pompuan..sy nie ank tunggal xde pon mcm tu..lpas tu sgtlh pemalas org nye,asyik nak tido je..yg pasal berpuak tu mmg btul..bila balik kg die,mmg die paling ramah..yelh,dah geng2 die..tapi cuba balik kg sy?senyap je..lpas tu asyik berkurung lam bilik..nampak kurang ajar,bila tegur die cakap x biase dgn org luar?see?ape yg nk dbanggakn?ingt puak die tu ohsem sgt?cakap slalu nak menang die je..sbb sy bercerai?semua yg ade di ats..lpas nie tobat,xnk kwen org kelantan dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pnah bcinta dgn org kelantan..awal2 ckap snggup ikut sy duk kedah lpas kwin..tp last2 ckap xnak tggalkan kg halaman..rupanya jatuh hati dekat ex boyfriend org kelantan..kot mana pun nak cari puak depa jgk..mujur sy jd mcm ni lbih awal..dpt tau mcm mna prangai depa..

      Delete
    2. laaa xkn sb suami and ex org klantan buat perangai korang benci org klntan..come on lh mslh mcm ni sume org di negeri ln pn ade..bodoh btullah..mcm aku kawen kedah..tp hubby aku xnk balik klntan..asyik nak balik kedah jee..dia ckp klntan jauh..kedah dkt padahal aku kt kl..haaa cer explain kt aku cmne cite..bodo btl statement

      Delete
  12. saya berkawan dengan orang kelantan sekarang setakat ni okeyy dia pun selalu beralah dengan saya, saya terima seadanya walaupun kadang kadang dia memaksa. doakan kami sampai ke jinjang pelamin, biarlah dia yang terakhir buat saya selamanyaa.

    ReplyDelete
  13. salam.. semua yg dianggap 'mitos' kat atas tu sbnrnya 80% adalah betul. Saya berkawan dgn org kelantan dr Uni smpi kerja, byk yg suka buat hal2 kat atas tue. Kalau bercakap psl agama mcm sgt tinggi ilmunya dan sgt defensive bila bercerita tentang tokoh tertentu tp in practical x smpi 50% beramal dgn betul dan x smpi 50% ikut cara hidup tokoh tersebut. Sy jg kagum dgn tokoh tersebut dan byk yg sy belajar dr cara hidupnya. Saya cuba menerima kawan2 kelantan & menerima buruk baik diorg tp cukuplah skdr kawan dr jauh kalau smpi periuk nasi kita diorg cuba timbus. alhamd. tuhan bersama saya, sglanya ditunjukkan dgn jelas didepan mata. cuma satu je sy nak pesan pd org kelatan yg sy buat pemerhation selama 10 thn (yg cuba sy fahami, tolerate dgn perangai diorg nie) berubahlah. Punca kpd kejatuhan agama islam dan bangsa adalah assabiyyah. ini m'bawa kepada selfish seterusnya perpecahan sterusnya bangsa yg lemah. Buka minda utk menerima teguran kerana kita semua tidak perfect dan tidak dijanjikan syurga wlw bangga camner sekalipun dgn keturunan dan tokoh2 tertentu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arab pun assabiyah. Same goes to muslims between muslims.

      Delete
  14. muka je ensem n cantik tp orang kelantan PENGOTOR... diulang yer PENGOTOR...kalau x,tak kan la ilmuan tersohor Munsyi Abdullah menulis puisi yang menceritakan tentang keadaan negeri kelantan yang kotor tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kotor2 kiteorg pom brjaye jgk, pandai brniaga sendiri, x mengharap kan bantuan org...kau org luar, cuba kau perati negeri kau, dh byk dijajah oleh warga asing, sbb pemalas dan memilih krja....klau kau org rajin masakan negeri kau byk org asing kerja...puiii ckp org klantan, diri sendiri x betul...cuba lah sedar ckit wahai org2 luar, supaya tidak ketinggalan..d kelantan kite d asuh supaya berdikari, berlumba2 dalm mengejar kejayaan, x kire walau ddk d mana, d samping jgn lupa tnggunjwb pd agama, tp sye tgk org luar ni ramai yg dengki pada org kelantan, sbb itu negeri diorg d jajah oleh pendtang asing, sbb hidup xnak berusaha.....

      Delete
    2. pengotor..habis roomate aku org perak, n9 pun pengotor jgk. mandi pn malas. bau xyah ckp lah..

      Delete
    3. Aa, aku kelantan, berkawan ngan budak asal perak. dia pengotor. okay, itu je. so, jgn nak typical sgt.

      Delete
  15. org kelantan double standardnya tak sudah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kerja ofis. Tempat saya, Staf terutama dari kelantan cerita dalam kelambu suka sangat cerita kat orang. Suami kuat, etc. Saya senyum je, hehe.

      http://www.sinarharian.com.my/rompak-paksa-lakukan-seks-oral-1.315270

      sex maniac

      Delete
  16. Ramainya haters kelantan ni.. haha
    I'm a kelantanese and saya rasa orang2 atas ni dah bergaul drngan orang kelantan yg salah.. anda2 pon jangan sempitkan pemikiran and generalized orang kelantan.. kalau setakat hang out dengan 10 orang tak boleh nak kutuk satu kelantau tau :)

    ReplyDelete
  17. Salam....saya pun cuba utk x pandang serong pada org kelantan..tp malangnye sy dah mengalami nasib mcmni dgn org kelantan...kawan makan kawan. Berpuak2. Masa mula2 keje xde kwn dia berkawan dgn kita. Bile dia jumpa kaum dia lupekan kita ok lg mengata kita pulak. Serik la...sorry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku org klntan..pastu aku kwn ngn org terengganu, pahang, selangor, johor, pahang, kedah, dan sseangkatan dengannya..pengalaman aku dorang pn suka tikam belakang aku..suka kutuk2 aku..acaner tuhhh? cer bagi pandangan sket..adakah aku perlu membenci sume org negeri2 diatas dan serik untuk berkawan lg??

      Delete
  18. Salam, semua bangsa, kaum, etnik atau sesuatu rumpun itu mahu meninjolkan diri sebagai terhebat..
    Justeru kami Ore Klate tak heran kenapa terdapat sebahagian drpd rakan2 dr 13 negeri dMalasyai ini begitu anti kami, alasannya satu "berhati DENGKI"..
    Hanya Zoom kpd Klantan sahaja..yg negatif hanya Kelantan..
    1) Kami Ore Klate, tanpa diajar oleh ibubapa kami, memang mempunyai sifat smulajadi mudah bersaudara bila bjumpa dgn rakan senegeri, anda cemburu kerana anda memang tak dapat meniru sifat kami ini..so anda dengki dan mulalah mngutuk kami..
    2) Kami Ore Klate memang majoritinya adalah masyarakat berniaga, kami berupaya membina network perniagaan tersendiri ekoran sifat pada No.1 di atas. Kami ada advantage utk bkerjasama dlm pasaran perniagaan Bumiputra pada umumnya dr sekecil2 perniagaan ke yg berskala tinggi, anda bukan berbudaya seperti kami, so bila kami sedikit ada advantage, anda kritik..nak monopoli, sbenarnya anda DENGKI..sesama kami yg juga Islam, kamilah antara yg ramai bersaing dgn bukan Bumiputra utk menyeimbangkan ekonomi negara..
    3) Kami Ore Klate pernah membelasah anda walau dikampung halaman anda sekalipun, tetapi kami Ore Klate tidak pernah dbelasah oleh anda; org luar Klantan di kampung halaman kami...itu mahalnya kami yg jauh berbeza dgn anda kalian..Maaf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn sacarsm sgt laa bro...buang yg keruh amik yg jernih.....kami negeri 2 laen cume nak org kelantan buang smgt assobiah yg mlampau tuu mgkin x semua tapi tolong laaa ubah.point utame ialah org klntan x sedar yg org ngri laen trsinggung ngn sikap anda tuu jee...kami bukan dengki bukan dendam just tersinggung...kalau mulut jage perbuatan jage x trjadi bende nie...

      Delete
    2. puii .. badan keding2 xckup mkn tu blasah org? .. tf .. serius ka

      Delete
    3. puii .. badan keding2 xckup mkn tu blasah org? .. tf .. serius ka

      Delete
    4. Bila dah zalim atau hukum melebihi hak....terimalah balasan. Hati yg kuat, kuat menahan marah bukan jadi tunggangan syaitan menurut amarah. Siapa percaya hari pembalasan....maka berhati2 dlm kelakuannya. Perspektif manusia berlainan tp destinasi kita sama.

      Delete
    5. negeri lain xde smgt assabiyah ke..aku rs sama je..

      Delete
  19. org kelantan ni agresif..kuat gadoh..aku masuk u kenai ramai bdk kelantan..pntg jumpa geng kita jd tunggul..satu g aku msuk blik2 bdk kelantan brg besepah...ak penah p kelantan dan msuk rumah2 sana..sama jgk besepah sbb org kelantan rata2nya "hoarding"..msuk kampung semak samun tepi jln pun tak tebas, bendang pun semak..kalau kat kedah penang, rumput2 tepi bendang tu pun dipotong..padi naik elok2..sana bendang ,mcm tak terurus..KAMI ORG NEGERI LAIN TERASA SANGAT2 BILA ORANG KELANTAN TERLAMPAU ASOBIAH DENGAN SESAMA NEGERI JA..tak pikir prsaan kwn lain..dlm u sllu bdk2 klantan dgn geng2 klntan..negeri lain2 pakat bercampur..BENDA AKU TAK SUKA PASAI KELANTAN IALAH BUDU..BAU HANYIAQQQQQ MACAM IKAN TAK MASAK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau orang kedah belacan bau kuat nak mamposss... muka tak hensem hitam legam pastu perasan hensem lak tu..lps tu last2 nak cri awek klntan cun gak wat bini.phuii

      Delete
  20. Assalamualaikum wbt.
    Kaorg sume kene cri titik persamaaan...utk org kelate ape yg di tegur sila lah berusaha utk berubah..utk org luar pula jgn lah begitu negatif dgn org kelate..kite sebenar nye same2 memerlukan..mungkin suatu hri org yg kite x suka itu lah akan jadi org yg paling kite sayang..org yg kite ckp jahat itulah jd org yg paling baik...ingat setiap kite ni tidak perfect. Perlu usaha utk jadi lebih baik...
    Sye ore bachok kelantan..
    selamat bersaudara...

    ReplyDelete
  21. astaga terok nya komen2 dalam..xde simpati langsung...seteruk2 org klntn aq tak pernah jumpa artikel/lomen kutuk negeri lain...korang org luar depan2 je mulut belakang mulut mcm longkang..minta dijauh la jumpa dgn org luar...aq duduk luar 10 thn ..aq tahu la perangai kaum korang sekor2...mulut jahat ..mengata no1...yg berpuak2 ni bkn klntn je okey....tmpt aq geng perak suke kawan sama kg jgk..johor pun sama...kedah,terengganu pn sama jgk...so tak payah nk label org klntn sgt la....aq igt ada 1 kisah budak negri main jmpa dgn aq,buat baik2 dgn kos nk tmpg tapak berniaga...lepas tu aq tarik dia n support dia produk ,bila dia ada member lain dan tapak niaga baru dia tinggal aq mcm tu je..terima kasih pun tidak..dan aq pernah kerja putrajaya,budak negri lain punya kuat dgnki dan busuk ht dlm org klntn,klau sorang budak klntn buat hal abis dikutuk 1klntn dan mengumpat org klntn padahal masalah tu selalu je geng diorang buat hal...xkisah pulak nk petik ngri sdiri....pstu pemalas duk lepak dlm bilik kebal dan pengotorje...mcm kimak..nk mengata pung tgk la diri sidri kaum kornang tu...same je perak ke,johor ke,pahang,selangor...kuat gaduh jgk a....ari2 je ada gaduh dgn keling la,cina la,sesama sdiri...kt klntn mne ada gaduh kaum woiii..kononnya budak bandar tp otak udang...booo..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang stereotype kot.

      sebut je kelantan, saya tergambarkan Ustaz Nik Aziz, AIDS, dadah, pelbagai kes curi motor & baju bundle..

      Delete
  22. kt selangor ni yg selalu tunjuk handal budak perak,n9,selangor ,johor je...diorang ni byk msuk persatuan kongsi gelap...pastu suke gaduh dgn kaum lain ..nk tunjuk hebat konon..sesama kaum pun diorang tibai..jahat mulut jahat perangai...

    ReplyDelete
  23. maaf aku bukan nk sebelah mne2 budak ngri tp aq perati budak klntn ni klau tak usik diorang xde hal pun...lgi pun setakat aq kawan dgn budak klntn xpernah aq jumpa lg kaki minum arak,tatu ,main pompuan tp budak2 bndar aq tgk da biasa benda mcm tu...so jga ngri sendiri sbb tmpt anda pun elok dan byk maksiat jgk....tak pa beria2 nk mengata negeri org...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya agak bro ni student universiti / kolej dan masih belum pernah bekerja, atau bekerja dengan orang baik baik semua. Darah masih setampuk pinang. :)

      Kalau bro dah kerja, contohnya jadi manager atau supervisor bro akan tahu. Sebolehnya elakkan dari ambik staff lelaki kelantan. Saya manager di 7E di selangor, kebanyakan staff lelaki kelantan ni suka mencuri walaupun depan kita baik. Barang yang paling cepat hilang, susu tepung & nescafe. Mula tu tu saya masih ambil staff kelantan, lepas beberapa kali kantoi sebab kesalahan serupa saya mula stereotype orang kelantan ni suka buat jenayah. Dan saya seboleh bolehnya menapis lebih ketat staff kelantan kerja tempat saya. Tengok ja resume asal kelantan, saya akan berhati hati.

      Delete
    2. Secara generalnya setiap negeri ade perangai buruk dan baiknya.dengan sapa kita berkawan mencerminkan keperibadian.. Saya orang selangor.. Bestfriend sy org kelantan dan Saya manager di sebelah audit firm. saya perhati, yang paling saya suka.. Budak kelantan sekepoh mana pon mulut dia.. Kalau kita mintak tolong dorang paling laju dan tak berkira. Pastu, depa ni bab solat sangat jaga. Jangan terus label satu negeri kalau baru kenal 2 3 orang. Nsib kamu tak baik jumpa yang perangai tak elok. Yang perangai elok bersepah aje.

      Delete
  24. mcm2 korang tak puas hati ngan org klate nieee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak puas hati, cuma kurang senang..

      Delete
  25. orang luar kelate asyik kate org klate, tp diri sendiri pom x betul...puiii..baik sgt ke org luar kelate ni...nk mengata pom agak2 ah, kate kelantan pemalas, klau kau rajin nape, kebanyakkan yg berniaga kat negeri kauorg kebanyakkan org klate...sungguh rendah tahap pemikiran org2 luar ni..setakat makan gaji je boleh..pastu nk dengki dgn org klate, semiskin2 kiteorg pom, x pernah mintak duit dgn kau pom...kauorg tgk lah kebanyakkan yg berniaga kat tempat kauorg tu byk bangsa lain, nk harap kan melayu, hmmm tah lah...mengata org boleh lah, busuk hati, busuk mulut...sebodoh2 bangsa klate pom, org cina pom respek..kau ade...ni lah dia mkn udang byk sgt...jdi bebal lah...

    ReplyDelete
  26. saya org selangor, saya ada ramai kawan, org kelantan..pada saya mereka x pernah pom mengata org, diorag just buat kerja diorg je...time saya susah pom ramai org kelantan yg tolong, diorg ni rajin, suka tolong org, majority nya x semua mcm apa yg anda fikir, lg pom org kelantan ni ramai yg suka berniaga sendiri, xde pom saya tgk pemalas, mungkin segelintir je lah kot, mcm negeri masing2 jge lah, ada yg malas, ada yang rajin..so xyah lh nak mengata, cuba tgk diri kita sendiri....sekian

    ReplyDelete
  27. satu je komen saya, org luar kelantan ni pemalas, hidup tau nk mengata org je, hati tu cuba lah bersih ckit....sye ade byk kwn luar dn kelantan...perbezaan nye bile sye dok di kelompok org2 kelantan...org kelantan ni x mengata dn mengumpat org kelantan, tp org luar suka mengata org kelantan, ade je org luar x puas hati dgn org kelantan, fitnah bagai...sbb tu lah org kelantan ramai yg berjaya...k.bye...

    ReplyDelete
  28. sy baru kene ugut dengan minah kelantan. sorry la. bg sy mmg agak samseng minah tu. sgt licik. dah salah xnk minta maaf. ego sgt. lepastu ugut sy minta maaf kalau tak dia nk panggil org org kelantan dia serang sy. walhal dia yg mulakan dulu. mmg mulut dia haihhh tu sy cari post mcm ni. utk support apa yg sy alami. thanks you guys.

    ReplyDelete
  29. Kesian ore Kelate..tapi itulah realiti..bkn 1 terjumpa tapi beribu ..bukan sebab politik ke persepsi..tapi cermin retak nk cermin diri..realiti ..hati keras..pikire jumud kot..x mau berubah..walau dibantu..tapi tak bersyukur..akhirnya biarkan si labu...umpama..Orang alim ulama sendiri pernah kate..yg tinggi iman ilmu agama nya disitulah amat berat ujian Maha Kuasa..kalau dipuji lupa diri kalau ditegur katanya penyibuk..habis cerita lantak lah labu..tapi labu pun sedap kalau masak..haha..kesian..ahh tapi nnt jadi lupe diri..nosib bade ..hok oloh..

    ReplyDelete
  30. Kawe oghe Kelate raso sedih tobak mu ngoyak gitu..hemm tapi takkan ad jawapan begitu kot yang PASTI STATEman...mmg orang orang Kelantan berjiwa besar..kuat semangat ..kuat beradat..sayang tanah air walau air besar mana timpa takkan kesah sangat ( ujian tu pada yang tinggi iman..supaya muhasabah diri kot)..orang se Malaysia sayang simpati tapi ore sendiri tak tahu atau belagak tak tahu ...Allah Maha Adil dan Maha Pengasih...Bukakan pintu hati orang Kelantan supaya hidup dalam satu negara Malaysia bukan seperti hidup di negara luar..berlainan pendapat bukan brmakna jadi hasad...1 hati 1 Malaysia ..jage2 ramei yg usha perhati..hihi

    ReplyDelete
  31. Kesian ore Kelate..tapi itulah realiti..bkn 1 terjumpa tapi beribu ..bukan sebab politik ke persepsi..tapi cermin retak nk cermin diri..realiti ..hati keras..pikire jumud kot..x mau berubah..walau dibantu..tapi tak bersyukur..akhirnya biarkan si labu...umpama..Orang alim ulama sendiri pernah kate..yg tinggi iman ilmu agama nya disitulah amat berat ujian Maha Kuasa..kalau dipuji lupa diri kalau ditegur katanya penyibuk..habis cerita lantak lah labu..tapi labu pun sedap kalau masak..haha..kesian..ahh tapi nnt jadi lupe diri..nosib bade ..hok oloh..

    ReplyDelete
  32. ko 2 Melayu indon,sbb 2 orang Kelantan x suka,curi budaya bangsa adat makanan semua dari indon,itu lah indon tuduh malingsia,keturunan korang(indon)punya pasal,orang kelantan turut kena tempias,orang Kelantan ada budaya adat sendiri,2 la buat aku menyampah dengan keturunan indon,,,,harap faham.

    ReplyDelete
  33. ko 2 Melayu indon,sbb 2 orang Kelantan x suka,curi budaya bangsa adat makanan semua dari indon,itu lah indon tuduh malingsia,keturunan korang(indon)punya pasal,orang kelantan turut kena tempias,orang Kelantan ada budaya adat sendiri,2 la buat aku menyampah dengan keturunan indon,,,,harap faham.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. ko2Melayu indon,sbb2orang Kelantan x suka,curi budaya bangsa adat makanan semua dariindon,itulah indontuduh malingsia,keturunankorang(indon)punya pasal,orang kelantan turut kena tempias,orang Kelantan ada budaya adat sendiri,2 la buat aku menyampah dengan keturunan indon,,,,harap faham.

    ReplyDelete
  36. ko2Melayu indon,sbb2orang Kelantan x suka,curi budaya bangsa adat makanan semua dariindon,itulah indontuduh malingsia,keturunankorang(indon)punya pasal,orang kelantan turut kena tempias,orang Kelantan ada budaya adat sendiri,2 la buat aku menyampah dengan keturunan indon,,,,harap faham.

    ReplyDelete
  37. ko 2 Melayu indon,sbb 2 orang Kelantan x suka,curi budaya bangsa adat makanan semua dari indon,itu lah indon tuduh malingsia,keturunan korang(indon)punya pasal,orang kelantan turut kena tempias,orang Kelantan ada budaya adat sendiri,2 la buat aku menyampah dengan keturunan indon,,,,harap faham.

    ReplyDelete
  38. ko 2 Melayu indon,sbb 2 orang Kelantan x suka,curi budaya bangsa adat makanan semua dari indon,itu lah indon tuduh malingsia,keturunan korang(indon)punya pasal,orang kelantan turut kena tempias,orang Kelantan ada budaya adat sendiri,2 la buat aku menyampah dengan keturunan indon,,,,harap faham.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. Ikot demo mulut demo, ikot demo mugo keypad duk tgn demo, nk kato gajah rima pn loh ko sek2 demo laa,,,, xleh nk sekat mulut ore,, mugo msing2 ado mulut utk kcek,, ado otok nk mikir pikir lah sndri,, brehi masin mkn gram, nk hok manis mkn gulo....

    ReplyDelete
  41. Manusia ni sama je semua, walaupun statement di blog ini ada benarnya. Buang yg keruh ambil yang jernih. Ehh jilake lah.

    ReplyDelete
  42. Based on given comments banyak yang berbaur envy dan meluat dengan kelantanese. Entah kenapa padahal Sabah pun byk je yang gang sama diorg aje. Bias dan dengki punya komen nampak too obvious la, padahal pak menteri bosses di jabatan kerajaan pun ramai bertingkat tingkat orang kelantan. Ni mesti dengki dan banyak termakan propaganda tv suka nak hina orang kelantan. Padahal ada 13 negeri lain di Malaysia, Kelantan jugak la dia nak bagi negative comments, komen baik takde pula. Nampak sangat dengki. Yang byk komen negatif agaknya silap mix kot, dah luas bergaul ke dengan segenap lapisan masyarakat kelantan? Kelantan mengaku kelantan padahal asal usul siam pun ada hanya kerana ada ic malaysia. Sama ke filipino bawa ic sabah dengan orang sabah? Mentaliti, budaya tak sama ye... So please tengok sekeliling dulu before giving komen yang menampakkan kebodohan diri. Lecturers dan pendidik pun ramai org kelantan, tak payah deny la. Unless kalau yg komen tu rasa threatened with kelantanese yang ratanya agak competitif. Takde peluang kerja negeri sendiri, kami cari jalan keluar. Dan kami kumpul hasil utk timbun harta di negeri sendiri. Tanah negeri lain penuh dengan bangsa cina, mampu dibeli orang cina aje u tak tanya kenapa ke wahai org negeri lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. media massa sbnya penyumbang terbesar buat org lain tak suka org kelantan tu je. cth negeri terengganu ya allah dia punya puak2 dia, mengutuk org, dialek dia, mendengki tp xpe plak..tp x sume lh..sm je negeri mn2 pn..tp apasal asyik kutuk kntan je eh?? jeles lah tu..klntan melayu maju..perniagaan sume milik melayu.yg berjaya pn org klntan. perempuan sna pn cun2..korang ad ape jer???hati n muka burukkkk

      Delete
  43. Yang komen negative tu tak mix around professionals but rempits kot, sebab tu dirasakan dangkal aje. Feel sad for these people yang ada penyakit hati dengan bangsa kelantanese ni. I simpati sangat sangat. U all ada masalah dengan diri sendiri rupanya. Tapi salahkan orang Kelantan. Kami pun rakyat Malaysia.

    Btw sapa pernah baca kajian sejarah ttg penduduk negeri asal Kedah sebenarnya dah pupus, sebab masa Inggeris dtg Kedah pernah diserang Siam sampai rakyat pupus, therefore penduduk kedah lepas tahun tu sebenarnya byk dibawa dari india dan Siam. Boleh tengok video presentation Prof Zaharah ttg kajian DNA Melayu di saluran youtube

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah btl tu sis..sy sokong sgt. dorang ad penyakit hati sbnya..boleh jg dikatakan tak professional atau 'DARAT'.even kalao ad sjarah dgn org klntan yg buruk, xkan sume terpalit, mcm x fair right? Mcm sy ad mslh dgn sorang negeri lain, xkan sume org ngeri tu sy nak benci..mmg ad penyakit hati.

      Delete
  44. dlm malaysia ni dh balance allah bg..negeri kelantan miskin tp rakyat dia berpuak,so sng cr mkn kt negeri org,mcm johor slngor negeri yg agak kaya n pluang kerja byk tp rkyat dia x reti sgt nk brdikari dan x berpuak..cube anda bayang kalau ngeri klntn mcm johor atau selangor,confirm xkan ade org luar yg dpt keje kt sana..confirm diorg conquer abis n rkyat ngeri lain confirm xdpt tumpg kesenangn mereka dan kalau johor atau slngor miskin plak confirm rakyatnye ssh sbb mereka xpndai brhijrah n mereka xde smngt asobiyah yg kuat..so fair n please org klntn tlg la jgn buat ngeri asal usul kami mcm negeri kamu..berpesatuan anak rantau bgai,ingt ni luar mlysia ke ape..kampung kami kamu yg conquer,buat kedai kopi sndiri,aktiviti itu ini smpai kdg org lain trasa mcm kt klntn..so tlg,kami skit pn x halang kamu nk cr mkn kt negeri kami tp tlg jgn buat sprti di ngeri kamu n tlg jgn n jgn n jgn buat mcm negeri luar ni mcm luar mlysia..itu sahaja!

    ReplyDelete
  45. Dah le miskin suka berhutang. Lpas tu mnyusahkn org lain. Nak masuk neraka ajak la saing2 mu. Jgn dok babitkn org luar

    ReplyDelete
  46. Dah le miskin suka berhutang. Lpas tu mnyusahkn org lain. Nak masuk neraka ajak la saing2 mu. Jgn dok babitkn org luar

    ReplyDelete
  47. Dah comfirm msuk syurga ke? Untung laa ada pnimbang dosa orang.. Pahala sendiri dah timbang belum??? Msti dh bnyk kn? Alhamdulillah.... Harap2 sy boleh jdi cam awak.. Rasa malu plak nk bls komen org baik cmnie..

    ReplyDelete
  48. Assalam...Saya ni bukan nak berlagak pandai!!, Cuma nak tinggalkan pesan.
    Sudah-sudah la tu kutuk-mengutuk
    Negeri Kelantan. Kaya/Miskin/Buruk/Baik
    "Kita Semua Hamba Allahs.w.t."

    ReplyDelete
  49. Aku org perak ,1 je aku nk khabor kt kome semua.org kelantan mmg trbaik aku suka budaya n adat mreka....terbaik lar kelantan.

    ReplyDelete
  50. Hmm pengalaman masing2..yg saya pernah kenal byk klantan ni yg jenis fkran negatif n fikiran sempit...so kalau nk kawan dgn org kelantan ..cari kawan yg jenis open minded..sbb org cmni dgn mana2 negeri pun dia bukan jenis yg suka berpuak-puak.

    ReplyDelete
  51. Aku ore kelate.....bg aku ore kelate ni bnyak nk menang sokmo...x se terima kekurangan sndiri....x se terima pndangan baik dr luar.....rasa berpuak agak kuat...over cikit....jgn bagitu kelantanese wei.....meme bnyk yg bagus jg kelantanese ni...tp rsmai yg pengotor ...sorry ti say....change towards better behavior please lah...ok....like japan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko terengganu kan? phuii

      Delete
  52. orang Kelantan ni banyak untold story , ye la diorang penduduk serambi Makkah ,
    isu kes gantung tak bertali , isu ibu tinggal , isu pil kuda , isu anak luar nikkah , isu perempuan sebagai bread winner of the family . isu pemalas .
    tapi kalau korang sentuh bab bab ni , mesti diorang melenting punya

    ReplyDelete
  53. KENAPA ORANG KELANTAN DIBENCI:

    -MEDIA MASSA kat malaysia sendiri pun wat propaganda mengutuk rakyat negeri ini tamnahan pula mereka tidak menyokong kerajaan pusat..ni lah sb utama.
    -sb lain jmpa org kelantan yg bermasalah..silap pilih kawan hbis dikaitkan dgn sume org kelantan mcm bodo je.
    -aku tgk org terengganu smgt assabiyah dorang pn tggi, mengumpat, mengutuk tp xde plak org benci..sebab media tak pernah kutuk puak2 ni.
    -negeri lain2 tu mgkin terlampu perfect dh kot..xde jenayah, kaya raya, baik hati, mcm kelakar lah.

    ReplyDelete
  54. daripada korang kutuk org kelantan bangsa melayu korang jgk baik korang g halau puak2 bangla, indon yg lg maju pd melayu korang sendiri. bangla2 maju dh skrg..korang pn jd kuli diorang..korang ada apa? bangga sgt ngn diri melayu yg rasa cm bagus sgt tuh??tak hbis2 nk jatuhkan bangsa sendiri..apadaaaaa.

    ReplyDelete
  55. aku orang kelantan aku hidup skrng berumur 20 tahun aku open mind hidup nie semnetara jer mati itu bile2 boleh berlaku. hal macam nie nk bergaduh ingat allah balik semasa komen justeru anda tidak akan dibelenggu tipu daya duniawi.....

    ReplyDelete
  56. Org xtahu yg org kelantan ni nak sgt ckp bhs melayu standard, tp ssh, lidah pekat.....nk bercakap pun ssh, kdg2 ble kita try ckp, org2 yg bercakap bahasa standard ni plk mengajuk mengejek. Kdg2 kita nk try msk geg org luar, tp org luar awl2 lgi mcm dh xske kita.mgkin sbb kte ni xpnd nk ckp bhasa stndrd, mgkin tkt jth standard dorg. Kdg2 aku lagi confident ckp dlm broken english masa interviw dari bercakap standard bahasa kl.

    ReplyDelete