CINTA JARAK DEKAT VS CINTA JARAK JAUH

 

apa khabar pembaca sekalian...
sihat ke....ke ade yang tak sihat..
kalau tak sihat tu..pandai-pandailah ye makan ubat...
takkan tu pun nak kena ajar lagi...
melainkan korang still baby lagi....
tapi baby mana pandai nak tulis dan baca blog kan....
jadi saya assume kamu-kamu semua sudah 
remaja dan bakal menempuhi pelbagai 
cabaran dan dugaan....jadi siapkanlah diri anda sebaik mungkin dengan senjata-senjata 
yang orang lain tak tahu...orang kate " secret weapon" 
nak taw ape anda punya secret weapon, 
tepuk dada tanyalah iman....

ok..mukaddimah diatas tidak ada kena mengena sama sekali dengan tajuk yang bakal saya kupas disini...
orang indonesia kata " nggak nyambung" 
ehhe...tajuk yang bakal saya cerita disini adalah mengenai CINTA JARAK JAUH atau LONG DISTANCE RELATIONSHIP...saya tau isu dan tajuk ni agak lapuk dan telah ramai dikupas oleh blogger-blogger sebelum ini...tapi atas memnuhi permintaan member saya ni..saya akan kupaskan jugak kat sini.....harap-harap kupasan ni dapat menjawab segala persoalan yang bermain di minda dia....
kalau nak kenal dia bolehlah melawat blog dia iaitu  FAIZUL...rajin-rajinkan diri menekan di link tu k...

pasti ada di antara kita yang mengamalkan dan membina cinta jarak jauh ni..cinta jarak jauh ni biasanya banyak berlaku disebabkan jatuh cinta melalui facebook...blog ke...takpun bila si gf atau bf tibe-tiba berpindah tempat belajar ke...macam-macam lagi la....yang penting jauh...ehehe...lagipun cinta ni kan boleh berputik tak kira masa x kira tempat....bukan macam buah durian...ikut musim...tapi cinta tidak...asal jumpa dan berkenan...mula la cinta itu berputik....

update kali ni saya bukan nak kupas pasal cinta jarak jauh jek..tapi nak jugak cakap pasal cinta jarak dekat...
kita tengok dulu ape dia punya kebaikan dan keburukan...

CINTA JARAK DEKAT

Kebaikan 
kebaikan cinta jarak dekat ini adalah berlakunya pengurangan statistik boyfriend atau girlfriend berlaku curang... .yelah kan,,dah nama pun dekat..mesti lah tiap-tiap hari dating...duk mengadap muka yang sama....buat ape pun mesti bersama-sama...
mana la nak ada masa nk curang kan....ehhe lagipun curang tu kan x elok......

Keburukan 
keburukannya plak ada banyak...kalau dah namanya cinta jarak dekat...confirmlah si gugurl atau si boboy ni agak jemulah tengok pasangan masing-masing...berhari-hari pandang muka yang sama jek.....
melainkan korang tu dah kawin...takde la istilah nak jemu-menjemu sebab masing-masing dah janji nak hidup semati... tak gitu...
tu baru keburukan pertama...keburukan kedua bagi saya adalah senang nak berlakunya maksiat....yelah mana taknya..hari-hari jumpa...paling ringan pun dapatlah jugak pegang-pegang tangan.....yang pegang benda2 lain tuh...wallahuallam la...no komen....

CINTA JARAK JAUH

Kebaikan 
 kebaikan cinta jarak jauh ni x lain tak bukan mestilah dapat mengelak diri dari buat maksiat...bukan tu jek..
cinta jarak jauh ni boleh mendalamkan jugak perasaan cinta kita terhadap pasangan kita...
kan lumrah manusia kan..bila ada di depan mata...nk pandang pun tak..sebab dah jemu...tapi bila dah jauh dan hilang dari pandangan mata..mula la rasa rindu kan.....tul x...

Keburukan
 keburukan dia plak kan..cam biasa lah..bila dah jauh...selain rindu..akan timbul plak rasa sunyi...
lama x dating la..lama x boraklah...lepas tuh timbullah idea untuk mencari kekasih lain.....kesian plak kekasih yang nun jauh di sana..macam menanti buah yang tak gugur....
jadi kecurangan akan berlaku....

sebelum menutup tirai update kali ini...saya ingin memberi nasihat buat semua pembaca..ini semua dari perbincangan dan pembacaan saya...

1) Saya nasihatkan jika  ingin membina cinta jarak jauh ,pertama sekali janganlah menabur janji setia sehidup semati,sebab kita tidak tahu apa yang akan berlaku di belakang hari.Anda cuba teruskan kehidupan anda  seperti biasa tetapi jangan biarkan si dia mengharapkan sesuatu daripada anda....kelak salah seorang daripada anda akan frust tertonggeng..
2) Anda kenalah ambik risiko kecurangan,sebab sudah menjadi lumrah  sifat manusia ni cepat bosan,...apatah lagi cinta jenis ini,dah la tak pernah berjumpa......kenal pun melalui FB.....
3) Jangan terlalu setia atau menurut cakap si dia,contohnya kawan-kawan perempuan atau kawan lelaki ajak anda bersosial seperti main bowling ke..,anda  pergi jer.....mesti si dia disana berpesan,jangan curang yer atau jangan keluar dengan lelaki lain kalau anda tuh  perempuan.
4) Anda pasti akan terasa kurang diberi perhatian apabila melihat orang disekelling anda mempunyai pasangan kekasih,bermanja-manja,sedangkan anda pun ada kekasih hati,tapi malangnya kekasih hati anda tu jauh.Apa yang pasti terimalah hakikat sebab anda yang memilih untuk membina hubungan jenis 
5) Anda kena belajar terima desakan kritikan dari orang disekeliling,contohnya “Ala setia apa sangat aihh,hang tau ker pakwe hang kat sana tu setia”pastinya desakan psikologi ini akan membuat diri anda  menjadi was-was terhadap si dia

sekian..

p/s anda prefer cinta jarak dekat atau jarak jauh..
















Kalau suka tekan like jer....

6 comments:

  1. kupilih cinta jarak jauh..byk rindu terpendam kemudiannya..hahahaa

    ReplyDelete
  2. leods.. btul...kelbihan bnyak wooo cinta jarak jauh ni...jauh dimata dekat dihati kan..

    ReplyDelete
  3. berjaya atau tidak sesuatu hubungan bukan bergantung pada jarak.... tapi pada byk perkara... niat, cara dan cita2....

    ReplyDelete
  4. ms red cheesecake..btul tu.....niat kita cintakan seseorang untuk jadikan isteri atau suami itu lbh pnting....bukan sekdar niat bercinta untuk suka2

    ReplyDelete
  5. sya jarak jauh.. hehe.. kena jaga lh pndangan ke org lain.. spaya tmpat dia dlm hati x dganti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheh btul2...: jga pndangan dan hti jugak

      Delete