Hati - Hati Ketika Memberi Dan Menerima Cinta



Salam satu Malaysia buat semua pembaca blogger ini...
ehem..ehem....dah lama rasenya saya tak update blog ni...
dah pnuh dah sarang labah-labah ni....
kalau ada anai-anai ni...mesti dah naik cam pusu...
tau tak "pusu" tu apa...kalau kat kelantan pusu ni adalah bukit 
yang dibina oleh anai- anai untuk dijadikan tempat tinggal...
ada faham??? ngeeee

tapi ari ni saya tak nak citer pasal anai- anai..
tapi saya nak cerita pasal topic feveret saya..
iaitu 
CINTA

semua orang akan pernah merasainya...
biarpun yang cukup sifat malahan yang tidak cukup anggota sekalipun..
allah dah kurniakan rasa cinta dalam diri.....

ape perasaan anda apabila hati anda diguris oleh orang yang paling anda cintai....
sedih atau hepi...
sedih sebab bakal kehilangan dia atau hepi sebab dapat cari calon lain yang lebih menarik ko memang tertarik ko da bomb...ahaha....tepuk dada tnyalah diri masing-masing...

anda sangat-sangat menyayanginya tetapi dialah yang menyebabkan anda mengalirkan air mata...
ape citer ni ??? takkan anda nak berdiam diri saja...menakungkan air mata sehingga cukup satu botol besar mineral spritzer ( ala yang sticker warna ijau muda tuh...ngee)....anda harus bertindak...mendepani apa jua masalah yang mendatang...

untuk dapat orang yang benar-benar jujur dan boleh bersama anda sepanjang usia bukan mudah, bahkan hampir mustahil..lebih-lebih lagi kalau di alam percintaan...
"kentut yang bau cam telur lambat menetas pon dia kta wangi cam minyak wangi one drop..aahah.."
ah itu suma palsu...masa nak memang la mulut manis cam madu lebah kt cameron highland....
tapi bila dah dapat...kaulah kain buruk terbaik yang pernah aku ada....ibarat cmtuhla..
tapi anda harus ingt...dalam tempoh percintaan tuh...ada la jugak kebahagiaannya...tapi takkan kekal lama sebab percintaan itu tidak diberkati....

seberkat-berkat percintaan adalah cinta selepas kawen...ngeee

kenapa perkara yang saya bagitau kat atas tu sentiasa berulang....maksud saya 
gejala PUTUS NYAMBUNG dalam percintaan.....
salah siapa agaknya...salah diri atau salah orang lain....
tengok dulu pada diri kita....cermin sikit dengan cermin bulat dan tanyalah beberapa perkara dalam diri..

1) adakah anda terlalu berlebihan...bercinta bagai nak rak..habis harta duit tergadai demi mendapatkan sekelumit cinta....
2) adakah anda terlalu mencintai dia sedangkan dia tidak bergitu atau kata ringkasnya Syok Sendiri....diberitahu semua orang gadis itu dia yang punya..tapi last-last terserempak dekat restoran gadis itu dengan pakwe lain....menonggeng la anda jawabnya..
3) Adakah anda terlalu cepat memberikan sepenuh perhatian dan kasihh sayang  kepada dia....sedangkan dia baru main-main...maklumlah anak muda yang baru nak naik kan...

bila dah ada jawapan...anda tentulah jalan hidup anda....

apabila berlaku sesuatu perpisahan...maka terbitlah dialog- dialog yang memualkan..bukan orang pregnant jek yang mual...tapi semua orang...baby kecik pon mual gak....
dialog itu adalah jeng jeng jeng...

" kenapa kamu khianati aku sayang..kenapa kamu buat aku begini.."
setelah semua kasih sayang dan cinta aku curahkan padamu....
ini yang kamu balas buat diriku....
sampai hati kamu sayang....

adoi....meleleh dia punya dialog.....

come on la wey...bunga bukan sekuntum....tapi setaman....macam kt taman bunga....bukan ke ade setaman...
nama pon taman bunga...mestilah setaman...kalau sekuntum orang pnggil kuntum bunga...ahaha...

jadi...apabila berlaku perkara-perkara seperti diatas...maka marilah kita sama-sama 
berpada pada tatkala hendak memberikan kasih...menghulurkannya sedikit demi sedikit...bila dah lama sikit...
siramilah dia dengan air untuk menjadi kembang dan akhirnya taburlah dengan baja perkahwinan...supaya 
kelak anda akan dapat merasai hasil buah yang tidak terkata nikmatnya..

cuba untuk kenal hati budi, pelajari peribadi dia terlebih dahulu....
ni bila berkenan jek kat fb...terus mintak kapel....
walawey.....plez la....pmikiran tu luaskan sikit....
mudah sngat percaya.....
itu semua kata-kata manis yang diungkap oleh lelaki hidung belang...

jangan terus terjun ke kolam sebelum anda menduga kedalamannya...
even anda pandai berenang sekalipun..ambillah langkah berjaga-jaga
kerana kelak diri anda juga yang merasai kepedihannya...

ramai orang apabila memberi cinta...ketika itu paras cintanya sangat tinggi hmpir 100%...
lagi-lagi kalau dia dapat respons positif....paras ini jadi triple....300%..adoi..ini bahaya dowh...
biasanya apabila orang memberi respons dia akan bagi respons yang biasa...

kalau ada pon rasa cinta kt hati dia..baru 10%....selebihnya memerlukan masa untuk meningktkan paras itu..
Ketika dia berkata " saya telah mula sayang anda " ...anda dah berfikir yang dia menjadi milik anda...
no no no......orang tunang pon boley putus...apatah lagi orang yang cinta ala-ala moden ni...

oleh itu berhati-hatila sewaktu memulakan usaha cinta...langkah pertama...kenal hati budi...usah keterlaluan untuk mendapatkan cinta yang pantas kerana 

CINTA YANG PANTAS DATANGNYA
akan bertambah pantas perginya...

tepuk dada...
buka pemikiran...
baru buat keputusan...


sory panjang sangat la plak...
tapi apepon selamat membaca...
terima kasih


Kalau suka tekan like jer....

1 comment:

  1. Выбирай:) шлюхи Москвы индивидуалки biasanya apabila orang memberi respons dia akan bagi respons yang biasa...kalau ada pon rasa cinta kt hati dia..baru 10%
    Ты когда чувствуешь,что ты во мне,не сойди с ума.....

    ReplyDelete